Om stödet till UNRWA avbryts kan en massvält snabbt bli verklighet, skriver insändarskribenten.
Om stödet till UNRWA avbryts kan en massvält snabbt bli verklighet, skriver insändarskribenten. Bild: Hatem Ali

Fria ord: Vi måste ta det ansvar som regeringen inte tar

I många länder, inklusive Sverige, har nu medborgare som inte vill bli medskyldiga till våra regeringars inblandning i folkmord, beslutat att som en markering samla pengar till UNRWA, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Sveriges regering har, tillsammans med regeringarna i flera andra länder i väst, beslutat att omedelbart avbryta allt bistånd till FN:s särskilda organisation för hjälp till palestinska flyktingar (UNRWA). Orsaken är att tolv (12!) anställda inom organisationen – av totalt omkring 13 000 anställda i Gaza – misstänks för att ha varit inblandade i attacken mot södra Israel den 7 oktober. Ingen är ännu dömd för någonting och alla tolv har fått lämna sina arbeten i väntan på utredning. Trots detta har den svenska regeringen valt att avbryta biståndet. Länder som Norge och Danmark har inte avbrutit sitt humanitära stöd – och Spanien tvärtom tredubblat det.

ANNONS

UNRWA är en central aktör i Gaza. Förutom att omkring 27 000 palestinier – varav en majoritet civila kvinnor och barn – hittills dödats av israeliska bomber, och över 66 000 skadats, hotas nu omkring 25 procent av Gazas befolkning att dö av svält och påföljande sjukdomar. Om stödet till UNRWA avbryts kan en massvält snabbt bli verklighet.

I många länder, inklusive Sverige, har nu medborgare som inte vill bli medskyldiga till våra regeringars inblandning i folkmord, beslutat att som en markering samla pengar till UNRWA. Naturligtvis kan inte sådana här insamlingar möta ens en liten del av de akuta behoven i Gaza – men det är viktigt att visa att vi finns som tar avstånd från varje form av medhjälp till de israeliska folkmordspolitiken. Sök upp insamlingarna, till exempel via Palestinagrupperna, på nätet – och ge ett bidrag! Vi börjar med att samla 100 000 kronor på en vecka.

Gunnar Olofsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS