Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har ett värde utöver min yrkesroll. Jag är mer än mitt yrke, skriver Louise Földi Danielsson. Bild: Robin Aron
Jag har ett värde utöver min yrkesroll. Jag är mer än mitt yrke, skriver Louise Földi Danielsson. Bild: Robin Aron

Vi iva-sköterskor är värda så mycket mer

Vi har arbetat hårdare och längre men även uppoffrat stora delar av vår identitet utanför arbetet, skriver Louise Földi Danielsson, iva-sköterska.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag kan komma på mig själv att känna ett hat och en ilska mot beslutsfattarna och de mest osympatiska känslorna. Jag mår illa över hur destruktiva mina tankar och känslor är. Jag är inte den som jag har blivit på senaste.

Jag har varit ny, jävligt ny, under det senaste året. Med den korta erfarenhet jag har sedan innan min specialistutbildning och att sedan introduceras till ett nytt yrke har varit en stor utmaning. Denna utmaning har jag har klarat av med bravur. Trots att jag är en ung kvinna har jag försökt bryta normer och tagit plats. En plats som jag i efterhand har visat mig värdig. Det är dags att jag inser mitt värde. Jag är faktiskt värd mer.

Vi har uppoffrat stora delar av vår identitet och de vi är som människor, utanför arbetet.

Jag har så mycket mer att ge. Jag är kreativ och älskar att skriva, skapa och tänka nytt. Jag är ödmjuk och vill väl. Men jag känner hur mina styrkor sakta har tagits ifrån mig. Eller kanske, rättare sagt, uppoffrats för att klara av ytterligare en dag på jobbet. För att bita ihop och köra på.

Jag har ett värde utöver min yrkesroll. Jag är mer än mitt yrke. Jag är en fästmö, dotter, vän och matte. Men det senaste året har jag nästan bara varit en intensivvårdssjuksköterska.

När jag säger att vi har uppoffrat så mycket, menar jag inte bara på hur vi har arbetat hårdare och längre. Jag menar på att vi har uppoffrat stora delar av vår identitet och de vi är som människor utanför arbetet. Därför är vi värda så mycket mer än vad vi idag får gällande arbetsmiljö, lön och ledighet. Ungefär som när brottsoffer får skadestånd, gärningen försvinner inte men skadeståndet ger en bekräftelse på lidandet. En symbol för människans värde i förhållandet till lidandet.

Vi är faktiskt värda så mycket mer.

Louise Földi Danielsson, intensivvårdssjuksköterska

LÄS MER: Iva-läkaren om pandemiåret: Corona skrämmer oss alla

LÄS MER: De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

LÄS MER: Nyutbildad personal i tusental – så stärktes IVA under coronapandemin