Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Bild: Claudio Bresciani/TT

Vi behöver en Tegnell som talar om klimatläget

De närmaste tio åren är helt avgörande för att kunna få ner utsläppen i tid, skriver Jens Rundberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

På ett webbinarium arrangerat av Klimatriksdagen berättade professor Staffan Laestadius att Sverige måste minska koldioxidutsläppen med minst 7 procent per år, så att utsläppen halveras på tio år. Det ska motsvara vad som behöver göras globalt för att klara 2-gradersmålet.

Uppstarten efter coronakrisen borde präglas av en stor satsning på omställning för att minska klimatutsläppen. Men av Sveriges uppstartssatsningar så är bara cirka 10 procent sådant som bidrar till klimatomställningen, enligt Klimatpolitiska rådet. EU vill att det ska vara minst 37%, varför når inte Sverige upp till det?

LÄS MER:Utvärdering: Regeringen riskerar missa klimatmål

Svenska regeringen har fått bakläxa av Klimatpolitiska rådet i deras senaste årsrapport och även av Naturvårdsverket. Staffan Laestadius menar att svenska politiker inte har någon krisinsikt när det gäller klimatkrisen.

ANNONS

De närmaste tio åren är helt avgörande för att kunna få ner utsläppen i tid. Koldioxiden som släpps ut i atmosfären kan bli kvar under hundratals år. Om vi är för långsamma med omställningen kommer vi inte hinna hejda den globala upphettningen. Att göra rätt saker för långsamt leder till misslyckande. Det krävs denna krisinsikt för att få tummen ur och leverera åtgärder i rask takt.

Vi skulle behöva ett alternativ till Anders Tegnell som kunde tala till folket och till politikerna varje dag: om det allvarliga klimatläget, om behovet av satsningar på utsläppsfri infrastruktur och om var och ens ansvar att dra sitt strå till stacken!

Jens Rundberg

LÄS MER:Kritik mot klimatsatsningarna i budgeten

LÄS MER:Regeringens nya stödpaket får bra klimatbetyg

LÄS MER:Danmark och Norge sticker ut i klimatmötet – Sverige får tröstplats

ANNONS