Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinna håller en äldre kvinnas händer.
ASIH kan komma att läggas ner vid årsskiftet, skriver insändaren. Bild: Hasse Holmberg / TT

Vem ska vårda patienter i livets slutskede?

En ny vårdmodell kommer att leda till ökad belastning på hemsjukvården och sjukhusen, skriver signaturen ”Snart fd sjuksköterska”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Sedan tio år tillbaka har patienter i Göteborg kunnat vårdas i hemmet i livets slutskede tack vare ASIH (Avancerad Sjukvård i Hemmet). Denna vårdform har gjort att man har kunnat bo kvar hemma och fått hjälp med i stort sett allt.

Patienterna har känt sig trygga och kunnat larma om dom velat ha hjälp, dygnet runt. Detta har avlastat sjukhusen som sluppit ständiga inläggningar och därmed ännu mer belastning på en redan hårt prövad sjukvård.

Men nu kan det bli slut på detta. ASIH kan komma att läggas ner vid årsskiftet. Frågan är då vem som ska vårda dessa patienter under deras sista tid i livet. Det kan vara allt från cancersjuka barn till svårt sjuka vuxna.

LÄS MER: Stor kritik när dödssjukas hemvård ska förändras

Dagens hemsjukvård är redan hårt belastad och man kommer inte att kunna vårda dessa patienter i hemmet utan att fler sjuksköterskor anställs. Detta leder ju inte till någon besparing, direkt.

En av fördelarna med ASIH är att patienterna träffar relativt få vårdanställda och då kan de känna sig trygga. Dessutom är det korta beslutsvägar som gör att man snabbt kan ändra till exempel ordinationer och patienten slipper onödigt lidande. Detta gör att patienterna oftast slipper besöka sjukhus vid akut försämring.

Planen att lägga ner ASIH och ersätta det med en ny vårdmodell kommer att leda till ökad belastning på hemsjukvården och sjukhusen.

Kommer personalen att orka arbeta kvar? Har ledningen verkligen noga tänkt igenom beslutet att stänga ASIH? Gör om, gör rätt.

Snart fd sjuksköterska

LÄS MER: Dödssjuka patienter nekas vård i hemmet

LÄS MER: Gunnar, 78, får hjälp att dö hemma

LÄS MER: Stort etiskt fiasko att de äldre inte fick sjukhusvård