Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Politiker tycks stå där totalt handlingsförlamade, pekar mest på en befolkning som inte vill ändra sig, skriver insändaren. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Politiker tycks stå där totalt handlingsförlamade, pekar mest på en befolkning som inte vill ändra sig, skriver insändaren. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vem ska föra i den här pinsamma mellanstadiedansen?

Vuxna påstår stolt att de är bilberoende, som om de inte är beroende av ett hållbart klimat, skriver Jesper Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är nyfiken. Visst, i allmänhet, men för tillfället mest på hur vuxna hade tänkt att fixa till allt som de ställer till med. Bilismen behöver minska, utsläppen från transporter står för en tredjedel av våra utsläpp, mest efter industrin. En industri som befolkningen bland annat vänder sig av för att kunna köpa alla prylar som förbränner de fossila bränslena.

Så att påstå att den enormt resursslösande, miljö- och klimatförstörande, massbilismen är vårt största problem är ingen underdrift. Den borde vara det första vi tar itu med.

I stället möter jag enbart försvar från vuxna. De påstår stolt att de är bilberoende, som om de inte är beroende av ett hållbart klimat. Är analysen verkligen så grund? JAG behöver, och där är det nog?

Jag hade kanske önskat en aning mer konstruktiv inställning. Något slags handuppräckning, vem är villig att lämna ifrån sig sin bil, hade varit bättre än inget. Vilka tänkte sluta? Jag ser inte tillstymmelse till konstruktiv problemlösning, bara låt mig fortsätta.

Politiker tycks stå där totalt handlingsförlamade, pekar mest på en befolkning som inte vill ändra sig. Som om scenen är en pinsam mellanstadiefest, där ingen bjuder upp till dans. Alla tycks vara okej med att den här festen långsamt havererar. Pinsamt var ordet.

Jesper Johansson, Göteborg

LÄS MER: Redan en bilfri resa per dag gör klimatnytta

LÄS MER: Så lever vi 2050 när vi nått klimatmålen i Parisavtalet

LÄS MER: Biodrivmedel osäkert kort för att nå klimatmål