När tågen väl gick, var det aldrig ett problem att ta med cykeln, berättar Victor Dirhufvud.
När tågen väl gick, var det aldrig ett problem att ta med cykeln, berättar Victor Dirhufvud. Bild: Sara Johari

Västtrafik är ute och (gör det omöjligt för oss som) cyklar!

Varför tar man bort bagageutrymmet? I mina öron låter det ganska korkat, skriver Victor Dirhufvud.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Från dörr till dörr tar det mig 1,5 timmar till jobbet. Varje morgon startar med en cykeltur ner till busstationen i Ljungskile. Detta är inte bara ett skönt sätt att starta dagen på, utan även smidigt för att ta mig vidare till jobbet i Göteborg samtidigt som jag kan lämna bilen hemma. Eller?

Häromdagen när jag klev ombord på bussen möttes jag av chauffören som informerade mig att cyklar numera är förbjudna i Västtrafiks bussars bagageutrymme. På innerstadsbussarna känns en sådan policy på något vis konsekvent, då man lika gärna kan cykla till sin destination. Men med en pendlingssträcka på 7 mil mellan Ljungskile och Göteborg får även jag inse mina begränsningar.

ANNONS

När tågen väl gick, var det aldrig ett problem att ta med cykeln. Efter jag väl klivit av valda transportmedel på Göteborgs centralstation kunde jag med enkelhet hoppa på cykeln igen och cykla resterande sträcka till jobbet.

Jag tänkte att detta verkar ju besynnerligt. Bestämmer mig sedermera för att mejla Västtrafik för att ta reda på om detta verkligen stämmer. Efter mycket om och men klämmer kundservice ur sig följande:

”... Vi tillät länge att cykel fick tas med på regionbussar i de fall det fanns bagageutrymme på bussen. Det är dock väldigt få bussar i vår fordonsflotta som nu för tiden är utrustade med bagageutrymme, och de få som finns kvar kommer att slussas ur trafik i takt med att nya avtal upphandlas. För att inte ge våra kunder falska förväntningar och riskera att man blir ståendes på en hållplats för att man inte får ta med cykeln ombord har vi därför valt att helt och hållet ta bort möjligheten att ta med cykeln på våra bussar.”

Jag har aldrig åkt en regionbuss utan bagageutrymme, men detta är tydligen vanligt? Varför tar man bort bagageutrymmet? I mina öron låter det ganska korkat. Varför inför man regler för ett problem som inte finns? Borde man inte jobba för att göra det lättare att ta med cykel? Västtrafik är verkligen ett föredöme för alla som vill stå i vägen för förändring.

ANNONS

Victor Dirhufvud

LÄS MER:Tunga instanser sågar regionens nya trafikplan

LÄS MER:Om skärgården ska fortsätta leva måste fler färjeturer sättas in

LÄS MER:Vi studerar hur vi kan underlätta för cyklister

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS