Alliansfriheten är övergiven. Det kan vi skylla på den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina, skriver skribenten.
Alliansfriheten är övergiven. Det kan vi skylla på den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina, skriver skribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Vart tog svenskheten vägen?

I stället har vi fått en regering, som lyfter fram kortsiktiga ekonomiska intressen, där el- och bränsleprisbegränsningar görs viktigare än ett kraftfullt och hållbart klimatagerande, skriver Petter Wulff.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Tre saker som i modern tid kännetecknat Sverige är: Alliansfrihet, ”den svenska modellen” och miljöledarskap. De har hjälpt oss att forma idén om vad det är att vara svensk. Nu skakar dessa fundament för vår identitet. Alliansfriheten är övergiven. Det kan vi skylla på den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina.

Men nu skakar också det andra fundamentet. Vi har lärt oss att ”den svenska modellen” innebär att lönestrukturen i landet bestäms av arbetsgivar- och löntagarorganisationer. Det är de som är arbetsmarknadens parter. Vi har varit stolta över att politikerna hållits utanför. Men nu har regeringen brutit sig in i modellen, i och med att man bestämt att en viss grupp arbetstagare (personer med bakgrund utanför EU) måste ha en inkomst på minst 80 procent av gällande medianlön.

ANNONS

Kan vi då klamra oss fast vid det tredje fundamentet i vår svenskhet? Det tycks inte så. Ett halvsekel efter det att Stockholm stod värd för den första FN-konferensen om miljön, har mycket av luften gått ur det svenska miljöledarskapet. I stället har vi fått en regering, som lyfter fram kortsiktiga ekonomiska intressen, där el- och bränsleprisbegränsningar görs viktigare än ett kraftfullt och hållbart klimatagerande. Där får Sverige nu hänga på EU:s krav istället för att som tidigare vara internationellt draglok.

Om dessa tre fundament för vår svenskhet inte längre är svenska, vart tar svenskheten vägen? Och vad innebär det då att vara ”Sverigevän”? Det tycks vara dags för en omprövning.

Petter Wulff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS