När behöver en ungdom få prata med någon, om inte när han eller hon tagit mod till sig och vågat berätta om sin ångest eller sina självmordstankar? skriver insändarskribenterna.
När behöver en ungdom få prata med någon, om inte när han eller hon tagit mod till sig och vågat berätta om sin ångest eller sina självmordstankar? skriver insändarskribenterna. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vart ska vårt självmordsbenägna barn vända sig i sommar?

När vårt barn var deprimerad och hade planer på att ta livet av sig förra året fick han vänta 4 månader på att få samtalskontakt hos Bup, skriver signaturen ”Förälder”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar ökar i samhället. Dessutom står flera tusentals barn och ungdomar i kö för att få hjälp av Barn- och ungdomspsykiatrin.

När behöver en ungdom få prata med någon, om inte när han eller hon tagit mod till sig och vågat berätta om sin ångest eller sina självmordstankar? När vårt barn var deprimerad och hade planer på att ta livet av sig förra året fick han vänta 4 månader på att få samtalskontakt hos bup.

I stället fick vi föräldrar sköta det så gott vi kunde med hjälp av vårdcentralen. Många barn har väntat i kön betydligt längre.

ANNONS

I det här läget väljer Västra Götalandsregionen att stänga en av sina tre slutenvårdsavdelningar. Slutenvården, där de barn och ungdomar som är allra mest akut sjuka, till exempel barn som likt vår son planerar, eller gör försök, att ta livet av sig, kan få vård och hjälp att orka leva.

Anledningen sägs vara brist på specialistläkare. En brist som påtalats åtminstone sedan ett år tillbaka, vilket gett gott om tid att rekrytera om viljan funnits.

Om Västra Götalandsregionen menar allvar med att ge barn och ungdomar med psykisk ohälsa god tillgänglighet till bup, behöver de sluta komma med ursäkter och se till att slutenvården på Näl kan öppna igen.

Föräldrar

ANNONS