Vårt djurskydd är sämre än vi tror

Trots att vår svenska djurskyddslag anses så bra tillåts trängsel och tristess och djurungar och mödrar tvångssepareras långt före naturlig avvänjningsålder, skriver signaturen #totalinsyn.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Uppdrag Gransknings skildring 29 januari i SVT av Arlagården med vanvårdade, kraftigt avmagrade mjölkkor och kalvar som vadade och låg och vilade i sin avföring upprörde mångas känslor, men glöms eller förträngs tyvärr snart igen. Att just detta extremfall kom till allmänhetens kännedom har vi filmaren och tv att tacka för.

Det finns dock fler gårdar med undermåliga förhållanden, och inte bara Arla-knutna mjölkkor. Missförhållanden med dålig miljö, smutsigt, för lite halm och strössel, trängsel, obehandlade sjukdomar och skadar drabbar även andra djurslag, exempelvis grisar och hönsfåglar. Varje minut, varje dygn, året om.

Låt inte missledande reklam och en bransch som undanhåller verkligheten lura oss och invagga oss i en falsk trygghet.

Den som tvivlar men inte vill bidra till det här utnyttjandet av djuren kan på ett bekvämt sätt själv skaffa sig kunskap. På nätet finns mycket, till exempel Djurrättsalliansens information med fotografier och filmer tagna från svenska gårdar. Andra informationskällor är Vethos.se och Foodmonitor.se. Att det ser ut så här har naturligtvis med ekonomiska intressen att göra samt det faktum att djurskyddskontrollerna inte hinns med enligt målsättning på grund av resursbrister. Och när väl ett ärende är igångsatt tar byråkratin vid och det kan ta många vändor innan missförhållandena är åtgärdade, om det alls sker.

ANNONS

Låt inte missledande reklam och en bransch som undanhåller verkligheten lura oss och invagga oss i en falsk trygghet. Trots att vår djurskyddslag anses så bra tillåts trängsel och tristess och djurungar och mödrar tvångssepareras långt före naturlig avvänjningsålder. Detta är vardag för djuren inom animalieproduktionen.

#totalinsyn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS