CG Pernbring vill se en så kallad transatlantisk axel bestående av USA, Storbritannien, Kanada och Sverige.
CG Pernbring vill se en så kallad transatlantisk axel bestående av USA, Storbritannien, Kanada och Sverige. Bild: Brendan Smialowski

Fria ord: Varför inte bilda en union med USA, Storbritannien och Kanada istället?

Varför inte följa Storbritanniens exempel och göra en Svexit/Swexit? Det vill säga att lämna EU. Personligen känner jag mig mycket mer som amerikan än som EU-medborgare i dagens Sverige, skriver C-G Pernbring.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

I dessa tider debatteras ivrigt försvarsfrågan i svenska medier/press. Nato-frågan är nämligen ännu inte i hamn. EU-landet Ungern och Turkiet blockerar fortfarande denna viktiga försvarspolitiska fråga. Men nyligen (5/12) undertecknade Sverige och USA i Washington DC ett avtal om ett fördjupat försvarssamarbete med beteckningen DCA.

Vi lever i en otrygg värld. Därför måste vårt försvar förstärkas på alla sätt. Det är de flesta överens om. Bara för ett par år sedan ingick Sverige också ett närmare försvarssamarbete (inom det militära luftförsvaret) med Storbritannien. Sedan tidigare har svensk försvarsindustri även ett nära samarbete, via Hägglunds/Övik, med den stora brittiska försvarskoncernen BAe Systems. Det handlar egentligen mest bara om USA och Storbritannien i denna politiska fråga. Men det handlar inte bara om försvarsindustrin.

ANNONS

Därför spekulerar jag: Varför inte följa Storbritanniens exempel och göra en Svexit/Swexit? Det vill säga att lämna EU. Personligen känner jag mig mycket mer som amerikan än som EU-medborgare i dagens Sverige. Vi har ju avsevärt fler kontakter med dessa två engelsktalande länder än med de europeiska (EU) länderna.

Och engelskan/amerikanskan har ju nu mer eller mindre blivit ett officiellt språk i Sverige idag. Kanske snart vårt nya modersmål....?

Alltifrån språk till forskning, underhållning, musik och livsstil hämtar vi främst från USA och Storbritannien. Med Kanada har vi säkerligen också goda kontakter. Inte minst exporterar vi en hel del hockeyspelare årligen till NHL-lagen i Kanada.

Avslutningsvis: Mitt förslag är därför att Sverige gör sin Svexit/Swexit. Därefter går Sverige ihop med Storbritannien och associerar sig samtidigt med USA och Kanada. En så kallad transatlantisk axel/union bestående av USA, Storbritannien, Kanada och Sverige skulle på detta sätt kunna bildas.

Här hör Sverige hemma i dag och inte i EU. Det är snart dags för en Svexit/Swexit Det är min åsikt!

C-G Pernbring

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS