Som sambo får man inte sänkt pension och vad är då skillnaden när vi gifter oss? undrar insändarskribenterna.
Som sambo får man inte sänkt pension och vad är då skillnaden när vi gifter oss? undrar insändarskribenterna.

Fria ord: Våra pensioner sänktes när vi gifte oss!

Det största sveket för mig som kvinna är ändå att min pension, som naturligtvis är lägre än min makes, sänks mest. Varför är det ingen som ser över denna orättvisa? skriver insändarskribenterna.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Min födelsedag, jag fyllde 74 år, firade vi genom att gifta oss. Vi hade varit sambo i åtta år, klarat av de sju svåra åren, och ville visa vår lycka för alla. Min make fyller 81 i april. Det är aldrig för sent att finna lyckan!

Till vår bestörtning straffas vi nu ekonomiskt genom att våra statliga pensioner sänks. De senaste åren med hög inflation och höga räntor har gjort livet extra besvärligt för oss pensionärer men att pensionerna sänks när man gifter sig hade vi inte klart för oss.

Pensionsmyndigheten hänvisar till Socialförsäkringsbalken som ingen har uppdaterat sedan 1914!

ANNONS

Som sambo får man inte sänkt pension och vad är då skillnaden när vi gifter oss?

Det största sveket för mig som kvinna är ändå att min pension, som naturligtvis är lägre än min makes, sänks mest. Varför är det ingen som ser över denna orättvisa?

Det finns en motion från 2019 där man skriver att eftersom pensionen är en form av uppskjuten lön är det djupt orättvist att den sänks vid giftermål. Alla pensionärer betalar dessutom redan en högre skatt jämfört med förvärvsarbetande. Svaret på motionen blev att detta skulle ses över i kommande pensionsutredning men nu är det 2024 och inget händer!

Är detta en fråga för jämställdhetsministern, diskrimineringsombudsmannen eller socialförsäkringsministern?

Vi kräver ett svar från berörd myndighet!

Två lyckligt gifta pensionärer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS