Först över ett års väntan på en utredning och sen ny väntan för att få träffa en läkare, skriver insändaren. Arkivbild.
Först över ett års väntan på en utredning och sen ny väntan för att få träffa en läkare, skriver insändaren. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vår dotter mår allt sämre – hur kan BUP inte ha tid?!

Hon väntar på en läkartid och vi ringer, mejlar och kontaktar sekreteraren, psykolog och kurator, men det finns inga tider, skriver ”Frustrerad mamma och pappa”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Vår dotter fick allt svårare att hänga med i undervisningen på högstadiet och uppfylla de krav som ställs där. Känslan av att misslyckas i skolan blev en spiral av dålig självkänsla, ångest I skolmiljön och dåligt mående.

Utredningar gjordes på skolan som indikerade på adhd och remiss skickades till BUP i Alingsås. Hon mår allt sämre under åren som följer och blir vad man kallar en "hemmasittare". Efter lång väntan gjordes en utredning som visade på adhd. Psykolog informerar om detta och om om olika hjälpinsatser. Vi pratar om föräldrautbildning och medicinering som kan hjälpa henne.

Sen tar det bom stopp. Hon väntar på en läkartid och vi ringer, mejlar och kontaktar sekreteraren, psykolog och kurator om vikten av att hon får träffa en läkare. Men – det finns inga tider i dagsläget.

ANNONS

Hur kan det få fungera så här i psykvården gällande unga människor som mår så dåligt?

Samtidigt ser vi hur hon går allt mer sönder. Utredningen gjordes för fyra månader sen och vi väntar på att det ska komma en läkartid. Vi tittar i brevlådan och tänker "att i dag kanske det ligger ett brev om en tid där".

Hur kan det få fungera så här i psykvården gällande unga människor som mår så dåligt? Först över ett års väntan på en utredning och sen ny väntan för att få träffa en läkare.

Nu har vi väntat i långt över 90 dagar – hur många fler dagar ska behöva gå innan det är hennes tur att få en läkartid på BUP?

Frustrerad mamma och pappa

LÄS MER:Våld och ångest – så drabbas barn i pandemin

LÄS MER:Bris öppet dygnet runt på barns begäran

LÄS MER:Därför tros självmorden bli färre i pandemin

LÄS MER:Därför blir man deprimerad på våren

ANNONS