Att införa ett totalförbud kommer sannolikt få många att slå bakut. Lite som trotsiga barn. ”Rör inte mina leksaker!” och”Jag vill skjuta raketer på nyår, jag vill, jag vill jag vill!”, skriver insändarskribenten.
Att införa ett totalförbud kommer sannolikt få många att slå bakut. Lite som trotsiga barn. ”Rör inte mina leksaker!” och”Jag vill skjuta raketer på nyår, jag vill, jag vill jag vill!”, skriver insändarskribenten. Bild: Robin Aron

Vanligt folk klarar inte av att hantera nyårsraketer

Så länge man inte vill titta på ett färgsprakande fyrverkeri utan använder det på ett annat sätt så blir det ett hot, skriver signaturen Alex S Maragd.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Gott nytt år! Ja det blev ett gott nytt år för många. Men inte för alla. Inte för de rädda hundarna, hästarna eller de flyende fåglarna. Eller räddningspersonal som blivit beskjutna, de som jobbar på nyårsafton för att rädda dig och mig, som ska ta hand om de som fått fyrverkerier skjutna på sig eller in på sin balkong. De som ska ta hand om någons mormor som behöver åka till sjukhus på nyårsnatten. Det blev helt enkelt inte så bra för alla. Återigen.

Människor har visat sig vilja leka krig. Så länge man inte vill titta på ett färgsprakande fyrverkeri utan använder det på ett annat sätt så blir det ett hot. Men även de som faktiskt uppskattar ett fint fyrverkeri kan med vinglande steg och en ölburk i handen bli farlig för andra. Hur goda intentionerna än är att lysa upp en regntung och dimmig himmel.

ANNONS

Att införa ett totalförbud kommer sannolikt få många att slå bakut. Lite som trotsiga barn. ”Rör inte mina leksaker!” och”Jag vill skjuta raketer på nyår, jag vill, jag vill jag vill!”. Men som med barn som man inte låter göra vad som helst bör man inte göra det med vuxna heller. Inte ens de som är försiktiga och följer alla regler. Det kan ändå medföra risk för människor, djur, natur och egendom. Inför ett totalförbud mot användning och försäljning av fyrverkerier till privatpersoner för att säkra upp att det blir tryggt för alla.

Fyrverkerier kan ge ljus i mörkret, bidra till firande, vara otroligt vackert. Låt oss ta tillvara på det. Låt oss lägga ansvaret på arrangörer och begränsat under en viss tid på nyår. De som gör något konstnärligt av det. De som inte är krigare eller fulla nyårsfirare. Vi kan dock inte förvänta oss att någon privat arrangör ska stå för detta.

Det är dags att Göteborgs stad tar ett ansvar för en levande och lysande stad. Det finns andra sätt än traditionella fyrverkerier. Inför en ljusshow, en lasershow. Den kan visas både på kvällen, vid 12-slaget och på nyårsdagen. En ljusshow går inte upp i rök. Den kan visas flera gånger. Ge Göteborg en ljusshow. Till alla nyårsfirare som tittar upp mot skyn och säger ”wow”.

ANNONS

Alex S Maragd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS