Hela samhället i en marknadsekonomi bygger på att företag gör vinst för att kunna utvecklas och växa, skriver insändarskribenten.
Hela samhället i en marknadsekonomi bygger på att företag gör vinst för att kunna utvecklas och växa, skriver insändarskribenten. Bild: Alexander Olivera/TT

Vad är problemet med vinster i välfärden?

Varför får inte vård och skola gå med vinst om alla andra företag som levererar tjänster eller produkter till det offentliga får det? Skriver Mats Ödman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag förstår inte riktigt diskussionen om att inte tillåta vinster i välfärden. För mig verkar det vara en pseudodebatt i stället för att fokusera på problemen som vi har inom skola och sjukvård – där barnen inte får den utbildning de är värda och sjuka inte får vård de är värda inom rimlig tid.

När vi bygger en ny skola eller ett sjukhus så gör förhoppningsvis arkitekten, byggföretagen, leverantörerna av byggmaterial, leverantörerna av utrustning för att möblera och inreda lokalerna och alla leverantörer som levererar tjänster och förbrukningsmaterial för att driva verksamheten vinst. Men den som levererar innehållet i själva utbildningen eller vården får däremot inte göra vinst.

ANNONS

Hela samhället i en marknadsekonomi bygger på att företag gör vinst för att kunna utvecklas och växa. Och det finns en självsanering. Företag som inte levererar det som utlovas försvinner, så företag som inte levererar det som utlovas, försvinner då ingen längre efterfrågar just deras varor eller tjänster.

Om våra barn får en bra start i livet genom att gå i en bra skola så ser jag inga problem med att skolan gör en vinst. Likaså om vi får en snabb och bra vård. Att då bara fokusera på om skolans ägare eller vårdgivaren gör en vinst känns konstigt. Men dessa vinster är en droppe i havet jämfört med vad alla leverantörer gör som levererar tjänster eller material totalt sett till alla offentliga verksamheter i kommun, region och stat. Så varför förbjuder man inte vinster i alla företag som levererar tjänster eller produkter till det offentliga? Det skulle ju bli det nya Sovjetunionen 2.0.

Mats Ödman

LÄS MER:Partierna kvar i skyttegravarna om skolan

LÄS MER:Att få bort vinsterna ur skolan kommer inte bli lätt

LÄS MER:Fyra frågor som kan spräcka en vänsterregering

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS