Vårdpersonalen ska inte bli utsatta för vaccinmotståndarnas likgiltighet, tycker Ulf Wideström.
Vårdpersonalen ska inte bli utsatta för vaccinmotståndarnas likgiltighet, tycker Ulf Wideström. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vaccinvägrare borde stå för sina vårdkostnader

Jag skriver detta mest som ett uttryck för omsorg om vårdpersonalens utsatthet, skriver Ulf Wideström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

De protestyttringar som förekommer ger anledning till att se över villkoren för sådan vård som tillhandahålls av sjukhus finansierade av landsting och kommun, alltså betald via skattsedeln. Jag ser det som väsentligt att det upprättas en ny ordning gällande personer som vägrar vaccinera sig mot corona. Sådana personer bör framöver ställas utanför de vårdformer som är socialt och solidariskt betalda. Jag menar på fullt allvar att vaccinmotståndare rent generellt ska avvisas från den vård de flesta av oss är med om att bekosta.

LÄS MER:Varannan patient med covid-19 läggs in på sjukhus av andra orsaker

De människor som drabbats av ett akut vårdbehov ska genast tas emot, men med den skillnaden att bli uppdelad i två separata grupper. En där patienten har ett vaccinationsbevis, medan andra som uppger sig sakna sådant ska komma till en separat avdelning. Därifrån skickas de ovaccinerade vidare till något av följande alternativ: klass 1, klass 2 och klass 3.

ANNONS

LÄS MER:Regionen har lagt två miljarder kronor på PCR-tester

Klass 1 gäller dem som har en privat sjukförsäkring. För klass 2 finns en mellannivå till lägre kostnad. Den kvarvarande större delen av de vårdbehövande bör kunna sändas till klass 3, det definitiva lågbudgetalternativet. Vad som än kommer i fråga ska det givetvis följas av en debitering. Vaccinvägrare ska stå för sina vårdkostnader. De ska vara portade från våra gemensamma sjukhus.

Jag skriver detta mest som ett uttryck för omsorg om vårdpersonalens utsatthet. De ska inte i onödan bli utsatta för vaccinmotståndarnas likgiltighet.

Ulf Wideström

LÄS MER:Statistiken som visar explosionen av corona i avloppsvattnet

LÄS MER:Zlatan Ibrahimovic försvarar Novak Djokovic efter vaccinkravet

ANNONS