Ukrainas överbefälhavare har uttrycket ett stort missnöje med västländernas förväntningar, skriver Niclas Kuoppa.
Ukrainas överbefälhavare har uttrycket ett stort missnöje med västländernas förväntningar, skriver Niclas Kuoppa. Bild: Alex Babenko

Utan större stöd från väst kommer inte Ukraina lyckas

Ukrainas överbefälhavare har uttryckt ett stort missnöje med västländernas förväntningar, skriver Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj uttrycker till Washington Post ett stort missnöje med västländernas förväntningar att Ukrainas motoffensiv ska genomföras framgångsrikt utan tillräckligt med ammunition och utan de stridsflyg som kan skydda marktrupperna. Är väst på väg att gentemot Ukraina upprepa den svenska och norska hållningen till Finland under vinterkriget?

Vi får ofta höra om svenska frivilliga som stred med finnarna mot den sovjetiska övermakten. Om det svenska mottagandet av finska barn och om biståndet. Allt detta uppskattas av finnarna än i dag. Men i dokumentärserien ”Nordens okända krig” (SVT Play) berättas också om hur Sverige och Norge inte tillät militära förband från Frankrike och Storbritannien passera sina territorier för att hjälpa Finland.

ANNONS

Dessutom får vi veta att Sverige under förhandlingarna antydde att biståndet skulle stoppas om Finland inte gick med på de sovjetiska fredsvillkoren.

Om Ukrainas landvinningar beskrivs som små och om ryssarna avancerar mer, kan vi komma att se ett svagare stöd i USA och EU för fortsatt bistånd och för ett helt befriat Ukraina. Då kommer vi att återigen se ett angripet land försvara sig med ena armen bakbunden och sedan utsättas för påtryckningar att godta angriparens villkor för fred. Mot denna risk måste Sverige och EU samla sig i god tid. Sommaren är kort.

Niclas Kuoppa

LÄS MER:Analys: Kritiskt skede 500 dagar efter invasionen

LÄS MER:Ukraina svartlistar livsmedelsjätten Unilever

LÄS MER:Försvarschef varnar för ny rysk krigsmakt – så ska den mötas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS