Många unga afghaner har tillbringat hela sin tonårstid i Sverige, skriver Barbro Johansson.
Många unga afghaner har tillbringat hela sin tonårstid i Sverige, skriver Barbro Johansson. Bild: Anders Deros

Unga afghaner förtjänar också en chans

Hur vore det om de, liksom ukrainarna, får tillfälliga uppehållstillstånd och arbetstillstånd? skriver Barbro Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Jag undrar hur det är tänkt från regeringens sida när det gäller de unga afghaner som lever i Sverige i dag. Sedan talibanerna tog över i Afghanistan går det inte längre att utvisa någon dit, särskilt inte de som tillhör folkgruppen hazarer som är förföljda av talibanerna.

Därför får de asylsökande stanna tills vidare och får 71 kronor om dagen (ibland mindre) från Migrationsverket. Det jag undrar är hur det är tänkt att de ska klara sig på med drygt 2 000 kronor i månaden. Ska de bo på gatan och försörja sig med svartjobb eller kriminalitet? Eller utgår regeringen ifrån att det finns hjälporganisationer och andra som tar hand om dem? Hur vore det om de, liksom ukrainarna, får tillfälliga uppehållstillstånd och arbetstillstånd? Då kan de försörja sig på arbete, skaffa eget boende och Migrationsverket behöver inte ge dem några fickpengar.

ANNONS

Detta är människor som i många fall har tillbringat hela sin tonårstid i Sverige med ständiga hot om utvisning, till ett land där de kanske inte ens varit. Tänk om Sverige äntligen, efter sju år, kunde ge dessa unga människor en chans att skapa sig ett värdigt liv.

Barbro Johansson

LÄS MER:IS tar på sig attack mot moské i Afghanistan

LÄS MER:Andrij såg sin mamma brännas ihjäl

ANNONS