Det kan vara farligt för en missbrukare att bli lämnad i en cell hos polisen, menar insändarskribenten.
Det kan vara farligt för en missbrukare att bli lämnad i en cell hos polisen, menar insändarskribenten. Bild: Kent Eng

Tillnyktringsenheten räddade mig – öppna den igen

På en tillnyktringsenhet finns utbildad personal som kan se varningstecken, skriver Stefan Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Det finns så många som dricker och tar droger som behöver hjälp. Men att låta polisen ta hand om missbrukare hjälper inte någon. De här personerna borde hamna på en tillnyktringsenhet, där det finns utbildad personal som kan se varningstecken, som en polis kanske inte kan se.

Sahlgrenska hade en tillnyktringsenhet, men den lades ner för några år sedan. Anledningen var att regionen ville spara pengar. Men både läkare och polisen hade stora frågetecken om beslutet.

Det kan vara livsfarligt för en missbrukare att bli lämnad i en cell hos polisen. De här personerna kan behöva sjukvård och mediciner omgående. Men hos polisen får de ingen hjälp, och de blir snabbt släppta rakt ut och börjar dricka igen.

ANNONS

LÄS MER:Polischefen Erik Nord vill ha ny tillnyktringsenhet

På tillnyktringsenheten fick man dock hjälp direkt och det var också en tankeställare. Man kunde till exempel komma på avgiftning omedelbart. Man kanske inte ville alla gånger, men efter några turer där så fick man hjälp för att kunna bryta sitt missbruk.

Jag tycker att detta borde tas upp av ansvariga politiker, eftersom det behövs för att rädda liv. Det har räddat mig många gånger.

Öppna tillnyktringsenheten igen!

Stefan Johansson

LÄS MER:Polisförbundets kritik efter dödsfallet: ”Handlar om säkerhet”

LÄS MER:Tillnyktringsenheten på Sahlgrenska läggs ner

ANNONS