Per Albin Hanssons linje var att hålla Sverige utanför kriget och detta till varje pris, menar insändarskribenten. Bild: PRESSENS BILD
Per Albin Hanssons linje var att hålla Sverige utanför kriget och detta till varje pris, menar insändarskribenten. Bild: PRESSENS BILD

Ta inte förhastade beslut om Nato – lär av historien

Situationen under andra världskriget var betydligt värre än i dag. Men Sverige stod fast vid sin neutralitet, skriver Evert Svensson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Nato-anhängarna har fått vatten på sin kvarn. Vladimir Putin har genom sina illgärningar skrämt upp allmänheten och många här i Sverige tycks tro att Ryssland kommer att invadera vårt land i morgon dag. Men så är det ju inte. Det vore illa om regeringen i ett upphaussat läge fattade ett beslut som gäller hela vår utrikespolitiska framtid.

Om framtiden vet vi naturligtvis inget. Se bara nu hur världsläget har förvandlats på bara några månader, ja, inte ens det. Invasionen av Ukraina skedde den 24 februari. Att i detta läge fatta ett för Sverige en helt ny utrikespolitisk inriktning vore olyckligt.

Vi kan lära av historien.

LÄS OCKSÅ: Det innebär ett Nato-medlemskap för Sverige

Under andra världskriget höll sig Sverige neutralt och har sedan dess i sträng mening varit alliansfritt. Nu säger någon, att det är en helt annan situation idag. Är det? Ja, i den meningen att den utrikespolitiska situationen under andra världskriget var värre.

När världskriget var ett faktum beslöt regeringen Per Albin Hansson att bilda en samlingsregering där alla utom kommunisterna var med. Uppgiften var att hålla Sverige utanför kriget. Sverige tvingades till vissa eftergifter men vad var alternativet? Krig förstås. Deportation av judar. Det positiva för våra nordiska grannländer var att Sverige blev en tillflyktsort för danskar och norrmän som smög sig över gränsen till Sverige.

LÄS OCKSÅ: Kristerssons krav: Svenskt Nato-medlemskap senast i juli

Situationen under andra världskriget var betydligt värre än i dag. Men Sverige stod fast vid sin neutralitet. Samlingsregeringen var enig. Per Albins linje var att hålla Sverige utanför kriget, till varje pris kan man tillägga.

Så kära regering – förhasta er inte. Opinioner kommer och går men regeringens uppgift är att åstadkomma utrikes stabilitet. Ett alliansfritt land mellan Nato och Ryssland har hittills tjänat oss väl. Att upprätta en konfrontationslinje mellan våra stater vore olyckligt.

Evert Svensson, tidigare riksdagsledamot (S)

LÄS OCKSÅ: Efter blixtinkallade mötet: SD kan stötta Nato-ansökan

LÄS OCKSÅ: Finland förbereder sig för att ansöka om medlemskap i Nato