Petter Stordalen, Erik Selin, Hampus Magnusson (M) och Mats Arnsmar vd för Folkets hus
Petter Stordalen, Erik Selin, Hampus Magnusson (M) och Mats Arnsmar vd för Folkets hus Bild: Anders Ylander

Ta ert samhällsansvar, alla höjdare!

Under många år kunde den svenska välfärden utvecklas tack vare långsiktiga satsningar i samarbete mellan stat och näringsliv. Det är dags för de nya superkapitalisterna att ta ett konkret samhällsansvar där politikerna visar vägen, skriver signaturen KL.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Äntligen! Göteborg ska sättas på kartan med nya miljardprojektet Hotell Draken. De fyra männen som inviger bygget visar upp sina allra bredaste leenden. Erik Selin, en av världens 1 000 rikaste män. Petter Stordalen, som vill skapa ett nytt centrum kring Järntorget i stället för gamla tråkiga Avenyn. Unge Hampus Magnusson (M) som gick till val med mottot flyktingstopp och tiggeriförbud, ler stolt mot kameran. Och socialdemokraten Mats Arnsmar, ny vd för Folkets hus, får minsann också vara med på bilden med storfräsarna. Jättehäftigt! Kul!

Ola Serneke, som ju ändå är den som kommer att bygga den allra högsta skrapan på andra sidan älven, deltar inte den här gången.

ANNONS

"Bara nyttigt för hälsan"

Det sprängs och det byggs och staden lider av trafikinfarkt. Människor som måste ta sig till jobb och skolor sitter i timslånga köer. Bussar och spårvagnar är överfulla trots att fordonen saknar AC och att priset för periodkort höjdes rejält i augusti. Ingen fara säger Lars Backström, vd för Västtrafik. Det är faktiskt bara nyttigt för hälsan att röra på sig, varför inte ta en promenad till jobbet? Det gör han ofta mellan Korsvägen och sitt kontor i centrala staden.

Uppenbarligen finns det stora pengar som kan finansiera skrytbyggen av olika slag. Även om ingen vill bo i dessa nya byggnader kan en lägenhet vara en god investering för det globala kapitalet.

Uppenbarligen finns det stora pengar som kan finansiera skrytbyggen av olika slag. Även om ingen vill bo i dessa nya byggnader kan en lägenhet vara en god investering för det globala kapitalet. Barnfamiljer kommer ändå inte att ha råd till en centralt belägen bostad så det spelar ingen roll att det saknas lekplatser och lummig grönska i de nya stadsdelarna. Förresten så är det bäst för klimatet om det inte föds fler nya människor. Eller hur?

Brukspatroner med goda ambitioner

Brukspatroner har det funnits förr, en del med goda ambitioner för medborgarnas väl och ve. Pengar har donerats till sjukhus, kultur och folkbildning och har ibland varit direkt riktade till att bygga bra bostäder för dem med sämst ekonomiska resurser. Under många år kunde den svenska välfärden utvecklas tack vare långsiktiga satsningar i samarbete mellan stat och näringsliv. Det är dags för de nya superkapitalisterna att ta ett konkret samhällsansvar där politikerna visar vägen.

ANNONS

KL

ANNONS