En fortsatt förvägran av Kaftrio, ett läkemedel mot cystisk fibros, kommer att bli en vårdskandal, förutspår insändarskribenten.
En fortsatt förvägran av Kaftrio, ett läkemedel mot cystisk fibros, kommer att bli en vårdskandal, förutspår insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad

Sverige lämnar svårt sjuka människor åt sitt öde

CF-patienter i Sverige behöver sin medicin i dag. En fortsatt förvägran av Kaftrio kommer att bli en framtida vårdskandal! skriver Anders Lindgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Drygt 700 personer i Sverige lever med den ärftliga och kroniska sjukdomen cystisk fibros. Efter 30 års forskning har det nu äntligen kommit en medicin som i stort sett botar sjukdomen! Läkemedlet Kaftrio är det första i sitt slag som verkar på grundorsaken till sjukdomen.

De CF-drabbade vaknar varje morgon med kraftiga förkylningssymptom och en konstant lunginflammation som gör att de har svårt att andas. Flera timmar går åt till sjukgymnastik för att bli av med det sega slemmet, i vilket farliga bakterier frodas. Lungorna och även andra organ förstörs långsamt och till slut återstår ingen annan utväg än lungtransplantation.

ANNONS

LÄS MER:Henric har ovanliga sjukdomen som täpper till lungorna

Så fantastiskt att det kommit en medicin som kan hjälpa dessa människor som varje dag kämpar för sina liv! Det går inte att överdriva vilka hjältar de CF-drabbade är!

Men kan ni förstå? Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket förvägrar dem medicinen! Myndigheten menar att den är för dyr och har därför beslutat att Kaftrio inte ska ingå i högkostnadsskyddet. Detta trots att 28 andra länder, där ibland Danmark och Finland, låter sina patienter få tillgång till den.

Hur kan detta vara möjligt i ett välfärdsland som Sverige? Är det inte vår plikt, vi som är friska, att hjälpa de som haft oturen att födas med svåra sjukdomar? Regeringen har slagit fast att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller precisionsläkemedel i vården! Skäms på er, ni som lämnar svårt sjuka människor åt sitt öde.

LÄS MER:Livsviktig medicin får nobben – "för dyr"

Sverige har erbjudits stora rabatter av företaget som tillverkar Kaftrio. Men inte ens då. Hur mycket värt är ett människoliv?

CF-patienterna i Sverige behöver sin medicin i dag. En fortsatt förvägran av Kaftrio kommer att bli en framtida vårdskandal!

Anders Lindgren, förtvivlad CF-pappa

LÄS MER:Även läkemedel för sällsynta sjukdomar måste få kosta

LÄS MER:Behöver vi fly landet för att få behandling?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS