Vattkoppor är en av våra mest smittsamma virussjukdomar, och sprids luftburet i hög grad, skriver insändarskribenten.
Vattkoppor är en av våra mest smittsamma virussjukdomar, och sprids luftburet i hög grad, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Stanna hemma även när barn har vattkoppor

När lektionen startat drar en mamma plötsligt mössan av ett medföljande syskon och blottar ett rödprickigt ansikte, skriver signaturen BCL.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Jag tillhör den skara som trodde att de senaste årens pandemi skulle efterlämna en ökad kollektiv medvetenhet om smittspridning och smittskydd. Håll dig hemma när du är sjuk, för även om inte du eller din familj lider någon större skada av de sjukdomar som går att snappa upp från höstens virusbuffé, finns det de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Det är en princip som inte bara gäller covid-19.

Jag satt och väntade på mitt barn utanför hennes dansskola förra veckan. När lektionen startat drar en mamma plötsligt mössan av ett medföljande syskon och blottar ett rödprickigt ansikte. ”Han har precis fått vattkoppor, vi håller oss en bit bort”. Ett par meter bort i praktiken. I ett inomhusutrymme som delas med bland andra far- och morföräldrar, en ammande bebis, och ett gäng barn mellan kanske 1 till 4 år. Jag fullständigt häpnar! Är hon så respektlös, eller är det helt enkelt fråga om okunskap?

ANNONS

Vattkoppor är en av våra mest smittsamma virussjukdomar, och sprids luftburet i hög grad. Vissa kan bli riktigt allvarligt sjuka eller riskera att få svåra komplikationer av en vattkoppsinfektion, exempelvis äldre utan tidigare immunitet, spädbarn och personer med försvagat immunförsvar. Om inte för allas så åtminstone för deras skull - läs på! Följ de riktlinjer som finns! Håll ditt vattkoppssjuka barn hemma!

BCL

LÄS MER:Här är vaccinationerna du kan behöva i vuxen ålder

LÄS MER:Det här kan du vaccinera ditt barn mot

LÄS MER:Fler med infektionssjukdomar på sjukhus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS