Stäng inte bassängerna

Utvecklingen där tillgången på varmvattenbassänger minskas måste stoppas, skriver Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

På många ställen i landet läggs bassänger ner. En undersökning som Reumatikerförbundet genomfört visar att på nästan ett tjugotal platser i Sverige har tillgången till varmvattenbassängträning försämrats de senaste två åren. Denna utveckling måste stoppas.

I så gott som samtliga fall har nedstängningen motiverats med kostnader kopplade till bassängernas renoveringsbehov. Genom att likställa effekten och nyttan av varmvattenbassängträning med annan träning väljer regionerna att prioritera rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt. Tyvärr finns det en kvarvarande felaktig tro att moderna läkemedelsbehandlingar innebär att rehabilitering inte längre behövs.

Varmvattenträning är en av de mest populära och uppskattade rehabiliteringsformerna för personer med reumatisk sjukdom.

Forskning bekräftar att dessa läkemedel fungerar bra för en tredjedel av patienterna, hyggligt för en tredjedel och inte alls för en tredjedel. För att få en bättre funktionsförmåga och minska sjukdomsbesvären krävs även fysisk träning och rehabilitering, till exempel genom träning i varmvattenbassäng. För de patientgrupper som i dag saknar bra läkemedelsbehandlingar fortsätter rehabiliteringen vara viktig.

ANNONS

Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner. Det finns också privata utförare. På de flesta platser får reumatikerföreningar och distrikt egna tider för att arrangera träning för sina medlemmar. Varmvattenträning är en av de mest populära och uppskattade rehabiliteringsformerna för personer med reumatisk sjukdom. Patienter med reumatiska sjukdomar tränar i varmvattenbassäng bland annat därför att den träningsformen avlastar knän och fötter. Muskler och leder tränas på ett skonsamt men effektivt sätt.

Vi ställer oss mycket tveksamma till de neddragningar som regionerna gör och som drabbar de patienter som behöver rehabilitering och varmvattenbassängträning. Bostadsorten ska inte avgöra människors möjlighet att leva ett friskare och mer aktivt liv.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Mona Eriksson, ordförande Reumatikerdistriktet/föreningen Göteborg

ANNONS