Vill du bo i Sverige, måste du lära dig svenska, tycker insändarskribenten.
Vill du bo i Sverige, måste du lära dig svenska, tycker insändarskribenten. Bild: Andreas Olsson

Språkkrav borde vara självklart

För mig är det obegripligt att inte våra politiska partier kan enas om att det är bra att de som i Sverige, lär sig svenska, skriver Anders Lundvall.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Under landsmötet kom Liberalerna fram till samma som till exempel Miljöpartiet tidigare kommit fram till: att kunna svenska för att bli svensk medborgare eller få uppehållstillstånd är inte viktigt!

Mamman till den 17-åring som förra veckan dömdes till fängelse för att ha skjutit en polis i Biskopsgården, hade nog hoppats att hon hade varit bättre på svenska.

LÄS MER:L-beslut kan bli besvärliga för högerregering

Mamman säger, vilket ingen betvivlar, att hon sökt hjälp ett antal gånger hos sociala inrättningar, för att få dem att hjälpa till med hennes son. Det som jag tycker är det trista, är att mamman inte verkar kunnat göra sig helt förstådd utan tolk, trots flera år i Sverige.

ANNONS

LÄS MER:GW: 17-åringen kommer mörda igen – eller själv bli mördad

Trist naturligtvis att mamman inte fick den hjälp hon efterfrågade. Trist att en ung man förstört sitt liv. Trist att en ung polisman kom i vägen.

För mig är det obegripligt att inte våra politiska partier kan enas om att det är bra att de som bor och tänker sig att fortsatt bo i Sverige, lär sig svenska!

Anders Lundvall

LÄS MER:Förskolepersonalens kunskaper i svenska ska lyftas

LÄS MER:Klart: Göteborgs stad inför språktest vid rekrytering

ANNONS