Varför tas det inte hänsyn till att fiskar också känner smärta?, undrar insändarskribenten.
Varför tas det inte hänsyn till att fiskar också känner smärta?, undrar insändarskribenten. Bild: Mindaugas Kulbis

Sportfiske är ingen harmlös hobby

Att dra upp en krokad fisk för att sedan slänga tillbaka den i vattnet, förefaller utstuderat grym, skriver signaturen ”En som slutat fiska”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

”Forskning om fisks förmåga till smärtupplevelse har resulterat i robusta bevis på potentiell förmåga till smärtupplevelse”. Detta finns att läsa i en rapport från SLU. I rapporten redogörs för övertygande vetenskaplig bevisning för att fiskar känner smärta. Och varför skulle de inte göra det?

Därför känns det besynnerligt att sportfiske är en hobby på uppåtgående och att särskilt ungdomar uppmanas att ägna sig åt den, som vi kunde läsa i GP (15/10). Hur tänker man när man uppmanar till denna form av djurplågeri? Är det okej att uppmana barn att sportfiska? Den särskilda typ av sportfiske, där man för sitt eget nöjes skull drar upp en krokad fisk för att sedan slänga tillbaka den i vattnet, förefaller utstuderat grym.

ANNONS

Varför inte löpa linan ut med några nya ”sporter”? Sportjakt på ekorre med spö och krok i Slottsskogen? Fågelfångst med samma metod? Är det fiskars oförmåga att skrika av smärta som får många att se sportfiske som en harmlös hobby? Fiskar kämpar för sina liv, det vet ju varje sportfiskare att de gör! En kamp som tydligen många sportfiskare tycker är särskilt lustfylld. Förnekelse är en bekväm attityd!

En som slutat fiska

LÄS MER:Sportfiskeföretag vill få napp på börsen

LÄS MER:Systrarnas sällsynta havsmöte: ”En våg simmade mot båten”

ANNONS