Nu har gränsen för vad som är rimliga krav passerats, skriver signaturen Rektor.
Nu har gränsen för vad som är rimliga krav passerats, skriver signaturen Rektor. Bild: Pontus Lundahl/TT

Som rektor har jag aldrig känt mig så hårt pressad förut

Jag tänker nu endast på säkerhet, det vill säga att försöka få till en någorlunda trygg miljö för elever och personal, skriver signaturen Rektor.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag har varit lärare och rektor i lika många år. Att vara i skolans värld är viktigt och stimulerande men givetvis också krävande. Trots många utmaningar under åren har jag alltid trivts bland elever, kollegor och medarbetare. Nu har gränsen för vad som är rimliga krav passerats.

Varje form av nyhetsinslag tar upp att vi som nation måste stoppa utvecklingen där fler barn och unga rekryteras till kriminalitet. Parallellt med dessa nyheter måste många skolor göra besparingar. Flera av oss rektorer har inte haft förmågan att anpassa våra ekonomiska resurser till nuvarande budgetförutsättningar. Numera vet vi att en bra skolgång, helst kombinerad med en meningsfull fritid, är ett vaccin mot att det ska gå illa i livet för en individ.

ANNONS

Jag tänker nu endast på säkerhet, det vill säga att försöka få till en någorlunda trygg miljö för elever och personal. Jag tillsätter stöd till elever som av olika skäl stör och förstör undervisningen i hög grad och till elever som av olika skäl är våldsamma mot personal och övriga elever.

Just nu har vi på vår skola bekymmer med att få till trygghet och studiero för eleverna. Trots det uppmanas vi att omorganisera, så att det går att ha färre anställda och att vikarier inte sätts in vid frånvaro av personal. Samtidigt ska undervisningen utvecklas så att elevernas resultat ökar.

Lärare och all personal på skolan har ofta fullt upp med att upprätthålla ordningen. Hur ska vi på fullt allvar kunna säga att vi har möjlighet att se till att alla våra elever ska uppnå skolresultat så att de kommer in på gymnasiet och inte hamnar i utanförskap och/eller kriminalitet?

Som rektor har jag aldrig känt mig så hårt pressad förut. Från överordnade för att jag inte klarar att få en budget i balans, och från medarbetare för att de har en mycket ansträngd arbetssituation som det redan är och att det är fler anpassningar att vänta.

Jag har fått nog!

ANNONS

Rektor i kommunal grundskola

LÄS MER:Nedskärningar i skolan kommer slå hårdast mot elever med NPF

LÄS MER:85 procent av eleverna fick underkänt – ändå måste skolan spara

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS