Folkhälsomyndigheten har visat sig vankelmodig, saktfärdig och främmande för att rätta sig efter läge, skriver Erik Widén i insändaren.
Folkhälsomyndigheten har visat sig vankelmodig, saktfärdig och främmande för att rätta sig efter läge, skriver Erik Widén i insändaren. Bild: Jessica Gow

Sluta vädja – ställ krav för att stoppa smittan!

Våra politiker tar till brösttoner och lägger det på var och en att skärpa sig, vilket bevisligen inte sker i tillräcklig omfattning, skriver Erik Widén i en insändare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

På pressträffen i torsdags sa statsministern Stefan Löfven att just nu är läget gott, men att restriktionerna måste förlängas på grund av den höga smittspridningen. Sanningen är dessvärre mycket sorgligare än så. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet fall stadigt ökat och ligger på en mycket hög, för att inte säga katastrofal, nivå.

Nu har vi med vaccineringen fått ner dödstalen för de allra äldsta. Men vården är belastade till bristningsgränsen. Personal, som av plikt och medkänsla offrat sin tid och ork under mer än ett år, vittnar runt om i landet om att man närmar sig total utmattning. Samtidigt bygger vi upp en enorm vårdskuld, efter första vågen talade man om 150 000 operationer.

ANNONS

Men svensken i allmänhet tycks ta det med ro. Våra politiker tar till brösttoner och lägger det på var och en att skärpa sig, vilket bevisligen inte sker i tillräcklig omfattning. Detta enligt råd från Folkhälsomyndigheten som visat sig vankelmodig, saktfärdig och främmande för att rätta sig efter läge.

Regeringen och oppositionen borde ha tagit lärdom av omvärlden, främst våra nära grannar. Länder har drabbats olika hårt men till skillnad från Sverige har man förstått att med resoluta tvingande tag såsom stängda butiker, reserestriktioner och obligatoriskt munskydd i kollektivtrafiken slår man ner smittspridningen.

Jag har nära familj i England och Norge. Med fasa ser de på den lojhet med vilken man behandlat pandemin i Sverige. Nu står vi som ett tidigare beundrat välfärdsland vid skampålen i Europa och, vad värre är, med en växande vårdskuld och tiotusentals förlorade levnadsår för våra gamla.

Erik Widén

LÄS MER:Löfven varnar för valborgsrisker – coronarestriktioner förlängs

LÄS MER:Fackets oro för sjuksköterskorna: ”De mår dåligt”

LÄS MER:Världen har passerat tre miljoner coviddöda

ANNONS