Med tiden skulle barn se skoluniform som något naturligt, tror skribenten.
Med tiden skulle barn se skoluniform som något naturligt, tror skribenten. Bild: Shutterstock

Skoluniform kan vara ett skydd för eleverna

Låt staten bekosta skoluniformen, så att det inte blir en klassfråga, skriver Sven-Åke Runelid.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

De som argumenterar för skoluniform anser att det skulle minska mobbning, göra skoldagens klädval enklare och skapa en bättre laganda. De som är emot anser att skoluniform tar bort en del av barnens personlighet och att valet av kläder tillhör yttrandefriheten.

Samtidigt förekommer det att ungdomar blir rånade på sina märkeskläder och andra tillhörigheter. Därför tror jag att ett sätt att kunna minska den typen av brott skulle vara att införa skoluniform så att de dyra kläderna inte exponeras under skoltid. Om det visar sig fungera, borde då detta vara en fördel som väger tungt i debatten.

Låt staten bekosta skoluniformen, så att det inte blir en klassfråga, och börja med lågstadiet. Barn växer och med tiden kommer skoluniform att kännas lika naturligt, som att vissa yrken har enhetlig klädsel eller uniform. En liten synpunkt nu när skolåret har börjat.

ANNONS

Sven-Åke Runelid

LÄS MER:De vuxna stjäl barnens chans till uppror

LÄS MER:Skoluniform kan göra skolan bättre för alla

LÄS MER:Jensens rektor har fel om mjukisbyxan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS