Varför gör inte politiker något åt de beslutade reglerna? undrar skribenten. Arkivbild.
Varför gör inte politiker något åt de beslutade reglerna? undrar skribenten. Arkivbild. Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT

Skattbestraffa mig inte för att jag är född 1959

Jag har låg pension och ovanpå det blir det förmodligen höjd skatt under två år, skriver Carina Blid.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag har redan pensionerat mig och fyller snart 64 år. Jag har insett att när jag är 66 och 67 år kommer jag inte att få förhöjt grundavdrag (och lägre skatt), som andra personer födda tidigare än 1957 har fått. Detta på grund av ändringarna av pensionsåldern och att politikerna har missat att göra övergångsregler för vissa årskullar.

Det innebär konkret att jag under två år får betala drygt 2 000 kronor mer i skatt per månad. Det förhöjda grundavdraget (och lägre skatt) får jag först när jag blir 68 år. De som är födda 1957 och 1958 får ”bara” ha den högre skatten i ett år, när de är 66 år. Däremot får jag som 59:a ha kvar den högre skatten vid 66 och 67 års ålder!

ANNONS

Tanken med det beslutade förhöjda grundavdraget för pensionärer var att skatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer skulle försvinna. Men särskilt för oss 59:or blir det fel.

Varför gör inte politiker något åt de beslutade reglerna? Varför har man inte tagit fram övergångsregler för 59:or och de andra grupper som drabbas? Varför har inte Skatteverket informerat oss medborgare om detta tidigare?

Jag har pensionerat mig tidigt och har därför låg pension, och ovanpå det blir det höjd skatt under två år. Hur är det med likabehandlingsprincipen? Var är rättvisan? Jag är besviken och arg!

Carina Blid

LÄS MER:Ny skatteregel ger chockhög skatt för pensionärer födda 1957 och 1959

LÄS MER:Dit vill svenskar flytta när de går i pension

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS