Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är synd att inte hamnen gör det möjligt för en intresserad allmänhet att komma i kryssningsfartygens närhet, skriver signaturen Landkrabban. På bilden kryssningsfartyg i Oslo. Bild: Berit Roald

Sjöfartsstad – men på avstånd

Avståndet mellan sjöfarten och göteborgarna har blivit för stort. Det är dags att göra något åt det, skriver signaturen Landkrabban.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

För tidigare generationer var sjöfartsstaden Göteborg en realitet på annat sätt än den är för dagens invånare. På den tiden när lastfartygen gick upp i älven och det hamrades på varven på Hisingssidan levde man närmare sjöfart och sjöfolk. Att det sedan var en bullrigare och smutsigare miljö var myntets baksida.

I dag är det rent (nåja) och tomt i vår hamn, med undantag av Stenafärjorna och de små kollektivtrafikfärjorna som ivrigt pilar mellan stationerna. Ibland livas dock hamnen upp lite extra då något kryssningsfartyg lägger till vid Amerikaterminalen. Den som tittar in på hamnens hemsida kan göra fynd i inkommandelistorna!

Och varför inte erbjuda intresserade en visning ombord på något kryssningsfartyg vid Amerikaterminalen – sådana visningar i Stockholm har fått stor uppslutning!

Men alla dessa kryssningsfartyg tar sig inte in under Älvsborgsbron och in på grundare vatten utan lägger till vid Arendal- och Skandiahamnarna, och det sker i största anonymitet, eftersom det är tillträde förbjudet för utomstående i de hamnarna. Det är synd att inte hamnen gör det möjligt för en intresserad allmänhet att komma i fartygens närhet, kanske genom inhägnade plattformar eller ännu enklare per sightseeingbåt från älvsidan, med någon som informerade om det aktuella fartyget och om kryssningstrafiken.

Och varför inte erbjuda intresserade en visning ombord på något kryssningsfartyg vid Amerikaterminalen – sådana visningar i Stockholm har fått stor uppslutning!

I dag är kryssningsbesöken i världens hamnar både uppskattade och ifrågasatta. En mer öppen attityd från Göteborgs hamn skulle sannolikt innebära ett större intresse och ökad förståelse för verksamheten hos göteborgarna.

Landkrabban