För den som studerar SFI på heltid ligger den klassrumsförlagda tiden på cirka 15 timmar i veckan. Därtill kommer naturligtvis befästande av det som skett under lektionerna. Följaktligen är det inte rimligt att den som har tre lektionstimmar en förmiddag ska behöva hämta sina barn från förskolan redan vid lunch. När ska denna förälder ägna sig åt resten av sina heltidsstudier?
Enligt SFI-studerande begär förskolepersonal ut schema från dem och utgår sedan från klassrumsförlagda lektioner, inte från studietakten. Detta leder till att SFI-elever både kommer för sent samt behöver lämna lektioner tidigt för att hinna hämta. Många av dem har ingen barnfri tid över till att studera i hemmet. Det rimliga vore att de har rätt att ha barnen på förskola från klockan 8 till 16. Nu måste de flesta lämna och hämta barnen i direkt anknytning till lektionerna.
LÄS MER: Förskolepersonalens kunskaper i svenska ska lyftas
Ytterligare en aspekt är restiden. Ofta har SFI-elever långa transportsträckor och lika ofta reser de kollektivt. Det måste finnas utrymme för transport både till och från förskolan, samt för resor från förskolan till SFI-skolan.
Förskoleförvaltningen i Göteborg slår fast att om man studerar heltid har man rätt till att ha barnen på förskola på heltid. Dock verkar det finnas tolkningsutrymme för vad detta innebär i klocktimmar och för den som är relativt ny i Sverige och som studerar på SFI-nivå är det inte lätt att först hitta information om regler och rättigheter och sedan argumentera för sin sak.
Sammanfattningsvis – det måste gå ut tydliga direktiv från förskoleförvaltningen till samtliga enheter att heltidsstuderande på SFI ska ha rätt till förskola från tidig morgon till eftermiddag så att det finns plats för både självstudier och transport med kollektivtrafik. Ska man ställa hårdare språkkrav måste de som kraven gäller få förutsättningar.
Maria Fredriksson, SFI-lärare
LÄS MER: Klart: Göteborgs stad inför språktest vid rekrytering
LÄS MER: Detta innebär det att kunna svenska
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.