För detta avancerade arbete krävs i dag gymnasieutbildning och/eller undersköterskeutbildning, i bästa fall en kort stödassistent-utbildning, skriver insändaren.
För detta avancerade arbete krävs i dag gymnasieutbildning och/eller undersköterskeutbildning, i bästa fall en kort stödassistent-utbildning, skriver insändaren. Bild: Eric Johansson

Se till att personalen på LSS-boenden har rätt kompetens!

Det behövs krav på legitimerad personal, i hela landet, för en likvärdig omsorg inom LSS-boenden, skriver Gun Stigelius.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är beklagligt att det förekommer övergrepp och våld på LSS-boenden i Sverige år 2021. I media kommer larmrapporter där vi sett bilder på övergrepp, inlåsning och bestraffning som ett vardagligt sätt att möta individer med olika diagnoser och funktionsnedsättningar.

Många missförhållanden blir fördolda trots anmälningsplikt och övergreppen fortgår år efter år, utan åtgärder för att komma till rätta med den drabbades utsatthet.

På LSS-boende möter personal boende i olika livssituationer, med olika kognitiva utvecklingsnivåer, olika fysiska sjukdomar, rörelsehinder och med olika psykiatriska diagnoser. För detta avancerade arbete krävs i dag gymnasieutbildning och/eller undersköterskeutbildning, i bästa fall en kort stödassistent-utbildning.

ANNONS

På många håll görs ett fantastiskt arbete med god kunskap, engagemang och kontinuitet – men på andra håll förekommer missförhållanden.

Med denna bakgrund ska stödassistenter möta en komplex verklighet och många kritiska situationer att hantera.

Ett noggrant kvalitetsarbete kräver att personal på LSS-boenden är välutbildad och har kunskap om verksamhetens förutsättningar, kan medverka och/eller ta initiativ till avvikelserapportering, delta i egenkontroll och riskanalys, kunskap om Lex Sarah och Lex Maria.

Individer med kognitiv funktionsnedsättning och/eller med svårigheter att språkligt uttrycka egna behov kräver kunnig personal som kan tolka och förstå. Goda språkkunskaper i svenska är därför ett absolut krav för att kunna erbjuda god vård.

På många håll görs ett fantastiskt arbete med god kunskap, engagemang och kontinuitet – men på andra håll förekommer missförhållanden.

Därför behövs det krav på legitimerad personal, i hela landet, för en likvärdig omsorg inom LSS-boenden.

Gun Stigelius, förälder och god man

LÄS MER:Socialstyrelsen vill se kompetenslyft för LSS

LÄS MER:Isolering på LSS – kan uppfattas som straff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS