Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F, berättar insändarskribenten.
Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F, berättar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så trött på att vi lärare kallas rasister

Till er ungdomar i förorten vill jag framföra ett budskap: Lärarna står på er sida, skriver Dan Andersson.

ANNONS

Socialförvaltningen har givit ut rapporten "Motståndskraft mot rasism", som grundas på svar från 400 unga som bor i Angered. GP har pratat med tre unga som har ingått i referensgruppen. De menar att bland annat lärare står för den mesta rasismen i skolan. Att lärarna har låga förväntningar på eleverna samt förminskar och misstror dem.

Men tänk om inte detta är sant. Tänk om detta är subjektiva upplevelser från elever som fått lära sig att de är utsatta för rasism. Om budskapet hela tiden från socialtjänsten är att lärare är rasister, kanske det inte är så konstigt om eleverna upplever "rasism". Som man frågar får man svar.

ANNONS

Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F. Det gör de eftersom de vet att det är ett effektivt sätt att påverka lärare att inte våga sätta F. Det gör de eftersom de fått lära sig att vi lärare är rasister.

När en lärare går emellan ett bråk och råkar vidröra en elev, kommer anklagelser om rasism direkt. När en lärare ringer hem på grund av en elevs dåliga uppförande kommer anklagelser om rasism.

Hela tiden får vi höra att vi är rasister, ändå har jag aldrig hört någon lärare uttrycka sig rasistiskt. Inte en enda gång under mina 20 år som lärare i förorten. Aldrig. Vare sig till någon elev eller till någon lärare.

Alla de F-betyg som sätts är välgrundade. Elevernas sämre resultat beror på svagheter i svenska språket. På att de inte kan få samma stöttning hemifrån som elever med svenska föräldrar. Ibland beror det också på att elever väljer bort pluggandet. Ibland beror det på att det är för stökigt i skolan för att inlärning ska kunna ske.

Till er ungdomar i förorten vill jag framföra ett budskap: Lärarna står på er sida. De vill ert bästa. De vill sätta höga betyg på er. De vill hjälpa er. Låt dem få göra det. Ställ er på lärarnas sida. Lyssna på dem. Då först kan förändring ske.

ANNONS

Dan Andersson, lärare i nordost

LÄS MER:Över hälften av ungdomarna i nordöstra Göteborg utsatta för rasism

LÄS MER:Regeringen behöver göra mer för att ge alla barn lika uppväxtvillkor

LÄS MER:Rasismen förstörde hela hennes skolgång

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS