Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F, berättar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F, berättar insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så trött på att vi lärare kallas rasister

Till er ungdomar i förorten vill jag framföra ett budskap: Lärarna står på er sida, skriver Dan Andersson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Socialförvaltningen har givit ut rapporten "Motståndskraft mot rasism", som grundas på svar från 400 unga som bor i Angered. GP har pratat med tre unga som har ingått i referensgruppen. De menar att bland annat lärare står för den mesta rasismen i skolan. Att lärarna har låga förväntningar på eleverna samt förminskar och misstror dem.

Men tänk om inte detta är sant. Tänk om detta är subjektiva upplevelser från elever som fått lära sig att de är utsatta för rasism. Om budskapet hela tiden från socialtjänsten är att lärare är rasister, kanske det inte är så konstigt om eleverna upplever "rasism". Som man frågar får man svar.

Elever anklagar oss lärare för rasism när vi sätter ett F. Det gör de eftersom de vet att det är ett effektivt sätt att påverka lärare att inte våga sätta F. Det gör de eftersom de fått lära sig att vi lärare är rasister.

När en lärare går emellan ett bråk och råkar vidröra en elev, kommer anklagelser om rasism direkt. När en lärare ringer hem på grund av en elevs dåliga uppförande kommer anklagelser om rasism.

Hela tiden får vi höra att vi är rasister, ändå har jag aldrig hört någon lärare uttrycka sig rasistiskt. Inte en enda gång under mina 20 år som lärare i förorten. Aldrig. Vare sig till någon elev eller till någon lärare.

Alla de F-betyg som sätts är välgrundade. Elevernas sämre resultat beror på svagheter i svenska språket. På att de inte kan få samma stöttning hemifrån som elever med svenska föräldrar. Ibland beror det också på att elever väljer bort pluggandet. Ibland beror det på att det är för stökigt i skolan för att inlärning ska kunna ske.

Till er ungdomar i förorten vill jag framföra ett budskap: Lärarna står på er sida. De vill ert bästa. De vill sätta höga betyg på er. De vill hjälpa er. Låt dem få göra det. Ställ er på lärarnas sida. Lyssna på dem. Då först kan förändring ske.

Dan Andersson, lärare i nordost

LÄS OCKSÅ: Över hälften av ungdomarna i nordöstra Göteborg utsatta för rasism

LÄS OCKSÅ: Regeringen behöver göra mer för att ge alla barn lika uppväxtvillkor

LÄS OCKSÅ: Rasismen förstörde hela hennes skolgång