Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tror M, KD och L att de kommer att kunna tämja SD? undrar Jan-Olof Cavanna. Bild: Daniel Blomqvist
Tror M, KD och L att de kommer att kunna tämja SD? undrar Jan-Olof Cavanna. Bild: Daniel Blomqvist

Säg nej till SD – innan det är för sent

Vi har hyllmeter med bevis på SD:s grundläggande värderingar som bottnar i rasism, skriver Jan-Olof Cavanna.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En SD-tjänsteman på riksdagskansliet ville fira Nazitysklands invasion av Polen. SD:s kanslichef menar att händelsen är ”utagerad” eftersom tjänstemannen bad om ursäkt för sin inbjudan.

Är det verkligen bara sin inbjudan tjänstemannen bör be om ursäkt för? Är det ingen som reflekterar över tjänstemannens (och övriga partikamraters) grundläggande värderingar som uppenbarligen inte tycker att firandet av Nazitysklands invasion är fel – utan en ”högtid”. Att mejla en inbjudan för att fira detta är emellertid ”olämpligt”.

Grejen är att vi nu har hyllmeter med bevis på SD:s grundläggande värderingar som bottnar i rasism. Som i många andra länder tar man billiga poäng hos befolkningen genom att ytligt sett rikta in sig på invandring och kriminalitet.

Det som är minst lika viktigt är SD:s långsiktiga grundstrategi, som visar sig i att till exempel vilja rensa ut vissa böcker från våra bibliotek och stoppa exempelvis Pride-symboler. I kommuner där SD styr görs detta redan i dag! Den som kan sin historia ser en skrämmande ”copy-paste” av hur ett visst parti agerade för ganska exakt 90 år sedan i Tyskland.

Är det inte dags att säga nej till SD innan det är för sent? Ni vänner i M, KD och L, tror ni verkligen att ni ska kunna tämja besten? Det trodde även de styrande partierna i Tyskland 1932.

Jan-Olof Cavanna

LÄS OCKSÅ: Cwejman och Werner: ”Är det förflutna en belastning för SD och V?”

LÄS OCKSÅ: SD:s vitbok: partiets rötter tydligt nazistiska

LÄS OCKSÅ: SD-grundaren: ”Politiken är fortfarande densamma”