Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblematik, skriver textförfattarna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Var femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblematik, skriver textförfattarna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Säg nej till gårdsförsäljning – för barnens skull

Gårdsförsäljningsutredningen en enorm fara för hela samhället, skriver Hanna Myhrfeldt och Elsa Gatica Arikhan på Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Regeringen har tillsatt en tredje utredning för att se över möjligheterna att tillåta privatiserad alkoholförsäljning, så kallad gårdsförsäljning. Trycket från näringslivet, särskilt alkohollobbyn, är högt och motiveringen lyder att det skulle få landsbygden att ”blomma”.

Ett krav som ställdes av regeringen är att Systembolagets monopol måste säkras. Vi är dock övertygade om att en privatiserad alkoholförsäljning oundvikligen skulle leda till att Systembolagets monopol försvinner.

Den så kallade likställighetsparagrafen kräver lika villkor och begränsas inte geografiskt. Det betyder att minst 300 mikrobryggerier i storstäderna också skulle få sälja sina produkter direkt till kund. Till vilket pris?

Vill vi verkligen ha fler barn som behöver uppleva alkoholens negativa konsekvenser?

Det går inte att komma ifrån att en privatiserad alkoholförsäljning, med ökat antal försäljare, skulle öka tillgängligheten till alkoholen samt minska möjligheter till god tillsyn och kontroll. Detta skulle leda till en rad negativa folkhälsorelaterade konsekvenser, inte minst för våra barn.

Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har vart femte barn i Sverige någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblematik. Detta innebär 430 000 barn. Vill vi verkligen ha fler barn som behöver uppleva alkoholens negativa konsekvenser? Vi ska i stället arbeta för att minska denna siffra till noll.

Gårdsförsäljningsutredningen en enorm fara för hela samhället. Det är därför viktigt att vi ser på alkoholen ur ett folkhälsoperspektiv och inte ett näringslivsperspektiv.

Systembolaget har en viktig, skyddande roll och vi vill inte se en privatiserad alkoholförsäljning. Den skulle leda till förödande konsekvenser även för landsbygden. Om förespråkare för privatiserad alkoholförsäljning menar att införande av detta skulle få landsbygden att ”blomma”, undrar vi vilken giftig blomma ni menar?

Hanna Myhrfeldt och Elsa Gatica Arikhan, konsulenter vid Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland

LÄS MER: Utredare kikar på gårdsförsäljning av alkohol

LÄS MER: Nya coronatrenden: Gårdsförsäljning och folköl

LÄS MER: Inför en tillfällig gårdsförsäljning av alkohol

LÄS MER: Moderaterna vill köpa öl och vin i butik