Jag blir beklämd när jag tar del av regionpolitikernas uttalande i GP den 6 februari i anslutning till öppnandet av den privata BB-enheten i Gårda, skriver Ingela Tuvegran, före detta sjukhusdirektör.
Jag blir beklämd när jag tar del av regionpolitikernas uttalande i GP den 6 februari i anslutning till öppnandet av den privata BB-enheten i Gårda, skriver Ingela Tuvegran, före detta sjukhusdirektör. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fria ord: Riskerna för stora med privat BB

Sverige har en av världens allra säkraste förlossningsvård. Vi skall vara rädda om denna vård och inte dränera den på riskfylld icke sjukhusansluten vård, skriver Ingela Tuvegran i en insändare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag blir beklämd när jag tar del av regionpolitikernas uttalande i GP den 6 februari i anslutning till öppnandet av den privata BB-enheten i Gårda.

Hur naiva får man lov att vara i denna ansvarsroll, frågar jag mig med emfas!

Sverige har en av världens allra säkraste förlossningsvård, som varje år räddar mammors och barns liv och begränsar bestående skador i livet.

Vi skall vara rädda om denna vård och inte dränera den på riskfylld icke sjukhusansluten vård. Det torde räcka att påminna om dödsfallet på det privata Sofiahemmet i Stockholm för några år sedan.

Det är betydligt klokare av er regionpolitiker att se till att investera upp och utveckla den regionala förlossnings- och BB-vården till en mera hemlik miljö än att lägga pengar på privata enheter utanför sjukhusen.

ANNONS

Vissa av er uttalar er dessutom om läkarnas motstånd som om de vore en yrkesgrupp utan kompetens och medkänsla. Betänk ett ögonblick, att de varje dag möter sjukvårdsbehov hos den aktuella patientgruppen, som om de inte gjorde sitt jobb, skulle leda till både död och bestående men. En kompetens värd att respektera!

Just nu har vi en volymmässig nedgång i antalet födda barn. Se till att använda den lite lugnare situationen i mödra-/förlossnings- och BB-vården till att utveckla och förbättra vårdkedjan och innehållet i den regionfinansierade vården. Ett gyllene tillfälle som bör tas till vara.

Och låt oss slippa dyrbara experiment utan medicinsk evidens!

Ingela Tuvegran, F d sjukhusdirektör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS