Riksdagens ledamöter röstade om svenskt Natomedlemskap i onsdags. 269 röstade ja, 37 nej och 43 var frånvarande.
Riksdagens ledamöter röstade om svenskt Natomedlemskap i onsdags. 269 röstade ja, 37 nej och 43 var frånvarande. Bild: Anders Wiklund/TT

Riksdagen har lämnat all makt till Nato

När jag lyssnade på den långa riksdagsdebatten blev jag förvånad och beklämd, skriver Rune Lanestrand.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Det var en sorgens dag när riksdagen i onsdags med stor majoritet beslutade att Sverige ska gå med i Nato när samtliga medlemmar ratificerar vår ansökan.

”Det är en kursändring som allvarligt kommer att påverka Sveriges internationella självständighet”, säger den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S). Hon lägger till att vi inte längre kommer att uppfattas som ett modigt land som kan fatta självständiga beslut. I stället kommer länder som föredrar att samarbeta med länder som är alliansfria att betrakta oss med skepsis.

Margot Wallström dömer helt ut den svenska Nato-processen och kritiserar både den sittande regeringen men även Magdalena Anderssons (S).

ANNONS

När jag lyssnade på den långa riksdagsdebatten blev jag förvånad och beklämd över hur många ledamöter i sin entusiasm över Nato passade på att förtala alliansfriheten som gett oss fred i 200 år. Historielösheten låg som en dimma lika tät som vid slaget vid Lützen.

Hur länge får vi ha fred om vi blir medlemmar i krigsorganisationen Nato där andra länder kan ställa krav på vår utrikes- och säkerhetspolitik? Det kan också komma att påverka vilka vapen och ammunition vi ska köpa in och samtidigt får vi inga garantier om att kärnvapen inte placeras på svensk mark. Inte minst detta och alliansfriheten borde vi i demokratisk ordning fått folkomrösta om.

Rune Lanestrand

LÄS MER:Riksdagen röstar ja till svenskt Nato-medlemskap

LÄS MER:Stoltenberg: Väst måste vara berett att skicka vapen länge

LÄS MER:Turkiet säger ja till Finlands Natoansökan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS