Någon skriver på en tangentbord.
Det mesta politiseras numera i stället för ett sakligt resonemang, skriver skribenten. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Fria ord: Respekten för demokratin på väg bort

Efter Sverigedemokraternas insläpp i värmen innan valet 2022 har det politiska samtalet ytterligare förändrats så att man tveklöst kan undra var de ”vuxna i rummet” har tagit vägen, skriver Håkan Hedman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

I en demokrati diskuterar man och respekterar att människor har olika åsikter. Jag är politiskt intresserad, aktiv på sociala medier och har ett X-konto, tidigare Twitter. Språkbruket på X har blivit råare och respektlöst. Personer med högerextrema åsikter har fått fotfäste och dominerar plattformen i större utsträckning. Många använder uttryck och texter som troligen har planterats i medier inom Sverigedemokraterna.

Det sprids påhittade lögner om personer som har en annan politisk hemvist, ofta om socialdemokrater. Replikerar man på ett inlägg blir man hånad med ett språkbruk som inte förekommer i andra liknande sammanhang.

På den övriga politiska arenan upplever jag att det har skett en motsvarande förändring. Det är inte ovanligt idag att företrädare för politiska partier slirar på sanningen för att vinna poäng. Efter Sverigedemokraternas insläpp i värmen innan valet 2022 har det politiska samtalet ytterligare förändrats så att man tveklöst kan undra var de ”vuxna i rummet” har tagit vägen? Politiker råskäller och insinuerar oavsett vilket parti man representerar. Det mesta politiseras numera i stället för ett sakligt resonemang.

ANNONS

Om man tänker in i framtiden är det inte svårt att bli mörkrädd eftersom de högerextrema åsikterna biter sig fast alltmer inom flera partier. Respekten för demokrati, ideologi, yttrandefrihet, religionsfrihet och allas lika värde minskar i betydelse.

Vart är Sverige på väg?

Håkan Hedman

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS