Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Risken för Sveriges hyresgäster är överhängande, skriver insändaren. Bild: Moa Karlberg
Risken för Sveriges hyresgäster är överhängande, skriver insändaren. Bild: Moa Karlberg

Regeringen skjuter sig själv i foten med marknadshyrorna

Att en eventuell renodlad högerregering med SD skulle göra samma är ingen ursäkt, skriver signaturen ”Granne på tre trappor”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Regeringen väntas inom kort lägga fram ett förslag på obegränsade hyreshöjningar, det som ofta kallas ”marknadshyror”. Det är ett förslag som fastighetsägare som äger andras hem tjänar på.

Risken för Sveriges hyresgäster är överhängande: allt mer av vår inkomst ska gå direkt till bolagens vinster, eller till kommunkassan på de ställen det fortfarande finns en allmännytta.

Idén är att detta ska leda till mer byggande, men att bygga bostäder som alla har råd med är ett ansvar som samhället måste ta. Offentligt byggande kan minska bostadsbristen, och att hyrorna hålls nere är viktigt för vanligt folks privatekonomi.

Regeringen skjuter sig själv i foten när man föreslår detta. Att en eventuell renodlad högerregering med SD skulle göra samma är ingen ursäkt – ansvaret faller på den som klubbar förslaget.

Granne på tre trappor

LÄS MER: "De som vill ha det är fastighetsägarna"

LÄS MER: Ett hem är en mänsklig rättighet – inte en konsumtionsvara

LÄS MER: Hyresgästföreningen har blivit en aktivistisk kamporganisation