Banker använder sig redan av andra sätt för att kontrollera att nya kunder kan betala sina bolån, menar insändarskribenten.
Banker använder sig redan av andra sätt för att kontrollera att nya kunder kan betala sina bolån, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rädda svenska hushåll – slopa amorteringskravet!

Vi ska kunna undvika den värsta smällen i den lågkonjunktur vi är på väg in i, skriver Michael Abenius.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Med en rådande inflationstakt på 7,2 procent samt höga energikostnader urholkas snabbt den svenska hushållsekonomin. Detta drabbar särskilt hårt de unga familjer som köpt boende på en het bostadsmarknad och sitter med dyra amorteringskostnader varje månad.

Vi ser även räntehöjningar på sikt som kommer ytterligare öka på månadskostnaden avsevärt om man bor i Göteborgsområdet.

När amorteringskravet infördes 2017 var det för att dämpa en het bostadsmarknad som hade sprungit iväg utom kontroll som det hette. En viss dämpning skedde men det dröjde inte länge innan prisutvecklingen var tillbaka på samma nivåer som tidigare. Samma effekt såg vi i början av pandemin då prisutvecklingen tillfälligt stannade av men sedan blev som en hävstång då allt fler började prioritera sina boenden och sökte större. Detta ledde till en närmast rekordstor procentuell prisökning på främst villor under 2020 och 2021.

ANNONS

Vi befinner oss i ett läge där vi får bidrag för att kunna betala våra elräkningar, köra bil och snart får vi väl bidrag för att kunna köpa mat.

Det är därför enligt mig helt orimligt att ha kvar amorteringskravet om vi ska kunna rädda svenska hushåll och undvika den värsta smällen i den lågkonjunktur vi är på väg in i.

När bankerna i dag beviljar bolån så grundar de sina bedömningar i den så kallade KALP-kalkylen (Kvar Att Leva På). Denna kalkyl tar höjd för räntehöjningar och andra kostnader utöver boendet som sedan sätter grunden för hur mycket man får amortera varje månad. Detta borde enligt min mening vara fullt tillräckligt och göra att amorteringen därmed inte behövs.

Michael Abenius, borgerlig debattör och bolånekund

LÄS MER:Olivia köpte lägenhet i Göteborg i mars – nu rasar priserna

LÄS MER:Så mycket mer lön behöver du för att matcha inflationen

LÄS MER:Så dyrt blir ditt bolån när räntorna stiger

ANNONS