Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aldrig tidigare har vi ställts inför ett större hot, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rädda oss från oss själva!

Låt oss i Sverige mötas upp (med två meters distans) utanför vartenda ett av landets kommunhus den 25 september och stödja ungdomarna i deras globala klimatmanifestation, skriver Pontus Björkman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den unga klimatrörelsen Fridays For Future med Greta Thunberg i spetsen försöker rädda oss människor – från oss själva. Över hela världen drabbas människor och natur av allt kraftigare extremväder på grund av människors beteenden. Ändå agerar politiker i stort sett som om det är business-as-usual.

En halv miljon människor har senaste tiden varit på flykt från eldstormarna i USA och i Sydamerika har hittills 100 000 bränder härjat. I Australiens monsterbränder i fjol dog upp till tre miljarder djur. I flera länder i Afrika pågår fruktansvärda svältkatastrofer, bland annat som ett resultat av torka och klimatförändringar. Grönlands och Antarktis isar smälter allt snabbare. Havsnivåhöjningen följer nu FN:s värsta scenario-kurva. Miljontals människor drabbas redan i dag av översvämningar och får se sina hem förstörda.

Permafrosten, som täcker en femtedel av jordens totala landyta, har blivit 0,3 grader varmare på tio år. I den ständiga tjälen gömmer sig enorma mängder växthusgaser, som släpps fria om marken tinar.

Delar av vår jord håller på att bli obeboeliga. Antalet människor som tvingas på flykt kommer att öka år för år.

Delar av vår jord håller på att bli obeboeliga. Antalet människor som tvingas på flykt kommer att öka år för år.

Aldrig tidigare har vi ställts inför ett större hot. Aldrig tidigare har behovet av människor som står upp för våra gemensamma livsbetingelser varit större. Aldrig tidigare har lösningen varit lika enkel: att sluta förbränna fossila bränslen.

Du, vi, alla behövs. Varje människa kan engagera sig för en snabb omställning och förändra sina levnadsvanor. Varje politiker kan driva på för kommunala, regionala och nationella koldioxidbudgetar och klimatåtgärder som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål. Varje journalist kan i artikel efter artikel bevaka vår tids största nyhet. Varje företag kan ställa om.

Och vi kan alla stödja ungdomarna i deras globala klimatmanifestation. Låt oss i Sverige mötas upp (med två meters distans) utanför vartenda ett av landets kommunhus den 25 september – för en hållbar planet där den biologiska mångfalden kan blomstra.

Pontus Björkman, engagerad i nätverket KlimatSverige