Det är fel prioritering att skattepengar går till appar för onlineterapi, samtidigt som psykiatrin inte har tillräckliga resurser, menar skribenten.
Det är fel prioritering att skattepengar går till appar för onlineterapi, samtidigt som psykiatrin inte har tillräckliga resurser, menar skribenten. Bild: Mostphotos

Psykologappen urholkar vården för de svårast sjuka

Terapi för sådant man kan lösa själv tar resurser som ska gå till de svårast sjuka, skriver Julia Pivén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Jag har väntat i över tio år för att få träffa en psykolog för både bedömning och start av samtalskontakt och terapi. Jag vågade inte ens tro att det skulle bli av, eftersom jag har blivit besviken tidigare över att jag inte prioriteras av vården.

Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det är för sent att göra något åt min problematik vid det här laget. Jag har inte fått hjälp efter problem med psykisk ohälsa och traumatiska upplevelser som de flesta inte ens pallar att föreställa sig.

Och så finns det företaget Mindler, som driver en psykologapp. För mig, som har svår problematik och väntat många år, hade det varit ett privilegium att kunna få hjälp via en sådan app. Men de tar inte emot mig eller andra som tvingas vistas innanför psykiatrins väggar. De är inte heller en del av psykiatrin (som de ofta påpekar själva vid kritik), utan tillhör primärvården.

ANNONS

Var tacksam om du får hjälp via dem, om du över huvud taget fått hjälp vid en "break up”, skilsmässa eller övrig normal livskris. Det är viktiga pengar som borde omfördelas till dem som behöver det allra mest.

Mindler och andra liknande företag är tveksamma imitationer av någon slags välfärd. Nu kan man se vissa organisationer inom psykisk ohälsa argumentera i samma anda, som Mindlers reklamfilmer i sociala medier. De som är svårast sjuka har glömts bort. Ni håller på att ge upp om oss.

Julia Pivén

LÄS MER:Fler pratar ekonomisk oro med psykologen

LÄS MER:Politikerna ville sluta betala för vårdappar – i stället ökar kostnaderna

LÄS MER:Psykologerna i Göteborg vill förbättra din relation – genom en app

ANNONS