Snälla konsumenter, börja tänka över era konsumtionsval, uppmanar insändarskribenten.
Snälla konsumenter, börja tänka över era konsumtionsval, uppmanar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Protestera mot klädindustrin – gå till skräddaren

Hur kan vi som konsumenter så lättvindigt vara en del av denna ojämlika värld? skriver Ida Heinö Djurovic.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jag hade två byxor som var trasiga och som länge legat oanvända i garderoben. Det fanns två val att göra, antingen slänga dem och köpa nya eller lämna in till skräddare för lagning. Jag valde det senare alternativet och kom att reflektera en del över olika konsekvenser för de två valen.

Genom att låta en skräddare laga klädesplaggen får en svensk medborgare möjligheter att utöva sitt yrke och kunna leva ett bra liv. Hen betalar också skatt som kommer mig till godo. Hade jag i stället köpt nya plagg från till exempel H&M eller Lindex skulle det bidragit till ett accepterande av slavliknande arbetsvillkor i låglöneländer.

ANNONS

Att en (troligtvis) kvinna inte har råd med mat till familjen, inte tid att umgås med sina barn och inte ekonomiska möjligheter att skicka dem till skolan – hur går detta ihop med att med gott samvete driva ett företag vars existens vilar på omänskliga arbetsvillkor?

I en artikel i GP (5/8) beskrivs hur Lindex vd har lyft företaget. De odrägliga anställningarna i Bangladesh nämns bara kort, tycker jag. Hur kan vi som konsumenter så lättvindigt vara en del av denna ojämlika värld?

Globalt sett har fabriksarbetarna som syr eller tillverkar våra varor inte fått ett bättre liv än de som strejkade eller emigrerade från Sverige för 150 år sedan. Problemet är att vi inte med egna ögon ser de hemska arbetsmiljöerna. Snälla konsumenter, börja tänka över era konsumtionsval och ställ jobbiga frågor till företagen!

Ida Heinö Djurovic

LÄS MER:Hållbart mode är också att sömmerskor kan leva på sin lön

LÄS MER:Textilindustrin har alltid varit smutsig

LÄS MER:Rättegång om dödlig fabrikskollaps återupptas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS