Det är okej att skolbolag gör vinster så länge de inte finansieras med skattemedel, menar insändarskribenten.
Det är okej att skolbolag gör vinster så länge de inte finansieras med skattemedel, menar insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Problemet är skolpengen – inte friskolorna

De senaste åren har det då och då dykt upp debatten om vinster i välfärden, skriver C-G Pernbring.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är märkligt att vi fick privata friskolor i Sverige under 1990-talet. Efter Socialdemokraternas mycket omstridda kommunalisering av skolan i slutet av 80-talet, var det lätt för de borgerliga att genomföra friskolereformen.

De senaste åren har det då och då dykt upp debatten om vinster i välfärden. Ofta handlar det om vinster inom de privata svenska friskolorna. Dessa vinster måste tillbaka in i skolverksamheten, anser många debattörer.

LÄS MER:Så säger partierna om friskolor

Vinster som emellertid många gånger hamnar hos stora skolbolag eller internationella riskkapitalbolag i utlandet.

Det är i och för sig inte fel att dessa skolbolag och aktörer inom skolan gör vinster, detta under förutsättning att föräldrarna själva betalar för undervisningen. De borde helt enkelt betala för elevernas skolavgifter. Problemet är ju att friskolorna skattefinansieras via skolpengen. Problemet är just skolpengen!

ANNONS

C-G Pernbring

LÄS MER:Skolforskaren: Friskolorna orsakar sämre betyg i kommunala skolan

LÄS MER:Dags att reparera friskolereformen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS