Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Planerad sjukvård eller sjuk planeringsvård?

Detta pågår dygnet runt, vardag som helgdag, trots pandemier, vaccinförseningar och trauman vid andra avdelningar inom sjukhusområdet, skriver Ulf Norgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

En önskan är att politiskt styrande beordras följa vårdpersonalens arbete på plats, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg
En önskan är att politiskt styrande beordras följa vårdpersonalens arbete på plats, skriver insändaren. Bild: Stefan Berg

Under vecka 11 låg undertecknad för vård och uppföljning på Sahlgrenska efter ett långt och komplicerat bukingrepp.

Personalens arbetsinsatser var enastående, med tanke på underbemanning, överbeläggning och ständigt uppdykande patientproblem. Dessutom, i samband med helger, patienter liggande i korridorerna på grund av platsbrist och återkommande blinkande larm från patienter som önskar omedelbar hjälp.

Förutom den yrkesinriktade utbildning vårdpersonalen har, ska de även sköta städning, bäddning, hygienvård av patienter, medicinering, provtagning, mathämtning och kontrollera att patienterna gör som de blivit ombedda och inte plötsligt fattar egna beslut, vilket kan leda till problem.

Detta pågår dygnet runt, vardag som helgdag, trots pandemier, vaccinförseningar och trauman vid andra avdelningar inom sjukhusområdet.

Ödmjukt bugar jag och tackar för den utmärkta patientvård samt bemötande jag fått

Ödmjukt bugar jag och tackar för den utmärkta patientvård samt bemötande jag fått av jourhavande avdelningsläkare och sjuksköterskor och önskar att ni fortsatt orkar med ert livsviktiga arbete.

En önskan efter denna upplevelse, utöver att bli frisk, är att politiskt styrande oavsett parti, liksom länsstyrelsen, regionstyrelsen, kommunstyrelsen, förvaltningsstyrelser av olika dignitet, vid olika tillfällen, under några dygn beordrades följa personalens arbete. Management by walking around, som det kallas i affärslivet.

Istället för att konferera eller sitta på sina tjänsterum och med klinisk noggrannhet besluta om att skära i sjukvårdens budgetar på ett brutalare vis än kirurgerna skär i patienterna, skulle beslutsfattarna få bevittna verkligheten och inse personalens betydelse för verksamheten. Dessa är välutbildade människor och inga robotar. Tack och lov för det !

Vem vet, en dag kan även kommunens administratörer drabbas av någon akut åkomma och bli tacksamma för den omsorg, vård och kunnande som finns på alla avdelningar.

Ulf Norgren

LÄS MER: AI bedömer hudcancer lika bra som läkare

LÄS MER: Antalet coronafall ökar kraftigt i Västra Götaland