Ska vi bli nomader?!, undrar insändarskribenten.
Ska vi bli nomader?!, undrar insändarskribenten. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Orimligt med renovräkning av hyresgäster

Vi måste tala om för politiker och fastighetsägare att den pågående karusellen med chockhöjning av hyror inte är bra för samhället och snarast bör stoppas, skriver Gunvor Svensson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Tvångsförflyttning – eller renovräkning – är vad det handlar om för många som ställs inför det faktum att deras lägenhet ska renoveras och hyran höjas kraftigt. En höjning på 50 procent eller mer är inte ovanligt.

Många klarar inte en sådan kostnadsökning, alltså måste de flytta. Men vart? I de flesta av våra kommuner råder bostadsbrist. Om man då ändå har turen att finna en ny bostad och flyttar, så blir det oftast till ett helt nytt område, kanske rentav till en annan kommun. Det innebär att man rycks upp ur sitt sociala sammanhang, bort från goda grannar och kända miljöer. Barnen mister kompisar och får byta skola.

ANNONS

Och vad mera är – inom ett par år kanske även den nya bostaden ska renoveras, och man blir tvungen att ge sig av igen! Ska vi bli nomader?!

För dem som ändå kommer att bo kvar i de renoverade lägenheterna medför den höga hyran för de flesta stora ekonomiska utmaningar. Det kommer också att på sikt påverka samhällsekonomin eftersom utrymmet för annan konsumtion minskar – exempelvis får närbutiker, caféer och frisörer försämrade möjligheter att bära sig.

Hyresgäster måste rimligen kunna påverka vad som ska ske med deras hem!

I de fall där hyresgäster har opponerat sig emot renoveringsplanerna och frågan förts till Hyresnämnden, visar det sig att i de allra flesta fall ger Hyresnämnden fastighetsägarna rätt. De har lagen på sin sida!

Stambyte är underhåll som ska utföras utan att det ska påverka hyran. Men ofta använder fastighetsägaren det som en ursäkt för att genomföra stora renoveringar – man helkaklar badrum och byter hela köksinredningar. Man kan byta bra äldre köksinredning mot ny av sämre kvalitet. Bara genom det faktum att den är ny anses den standardhöjande och därmed hyreshöjande!

Förutom att det behöver byggas fler lägenheter för dem som inte har särskilt tjock plånbok, så behöver hyreslagen ses över. Hyresgäster måste rimligen kunna påverka vad som ska ske med deras hem!

ANNONS

Vi måste tala om för politiker och fastighetsägare att den pågående karusellen med chockhöjning av hyror inte är bra för samhället och snarast bör stoppas.

Gunvor Svensson

LÄS MER:Deras vindsförråd flyttas från Haga till Gårdsten

LÄS MER:Coronadrabbad hyresgäst sänker lägenhetsaffären

ANNONS