Möjligheten att få till stånd trygghetsboende till en rimlig kostnad för hyresgästen kommer att minska om man går vidare med ombildningarna, menar skribenterna.
Möjligheten att få till stånd trygghetsboende till en rimlig kostnad för hyresgästen kommer att minska om man går vidare med ombildningarna, menar skribenterna. Bild: Karl af Geijerstam

Ombildningar missgynnar äldre hyresgäster

Många har valt att bo i hyresrätt och i valfrihetens namn bör deras val respekteras, skriver bland andra Tommy Emanuelsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Erfarenheten har visat att trygghetsboende i nyproduktion har alldeles för hög hyra för att många pensionärer ska ha möjlighet att efterfråga ett sådant boende. Möjligheten att omvandla lägenheter i befintligt bestånd till trygghetsboende ser vi som den säkraste möjligheten.

I Göteborgs stad pågår just nu en debatt om att ombilda lägenheter i de allmännyttiga bostadsbolagen till bostadsrätter. Detta ska ske genom ändrade ägardirektiv och ska gälla i områden som domineras av hyresrätter, som Majorna, Haga, Landala och Guldheden. Om detta genomförs befarar vi att många hyresrätter med rimliga hyror kan ombildas och som en följd därav minskar möjligheten att få till stånd trygghetsboende till en rimlig kostnad för hyresgästen.

ANNONS

Många har valt att bo i hyresrätt och i valfrihetens namn bör deras val respekteras. Vi får samtal från oroliga äldre med frågan om vad som händer om just deras hus blir en bostadsrättsförening. Om man skulle vilja köpa sin lägenhet är möjligheten att få lån i det närmaste obefintlig. Då återstår att bli hyresgäst hos sina grannar, ett förhållande som på många håll har visat sig vara mindre bra.

Enligt en mätning från GP/Sifo är 61 procent av göteborgarna emot att allmännyttans hyresrätter ska kunna ombildas till bostadsrätter. Endast 30 procent tycker att ombildningar är positivt. Det finns ett gott utbud på marknaden för den som vill köpa en bostadsrätt. Om det är så att politiken ska lyssna på medborgarna så är det ett gyllene tillfälle nu.

Tommy Emanuelsson, PRO Göteborg; Lars Nyström, SPF Seniorerna; Göteborg; Kerstin Billmark Nordanstad, SKPF Göteborg och Karl Gunnar, RPG Göteborg

LÄS MER:Förslaget om ombildning av hyresrätter stoppas

LÄS MER:Boende i Tynnered vill ombilda – och lyfta området

LÄS MER:Fler hyresrätter löser inte Göteborgs segregation

ANNONS