Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Okunskap om svenska utsläpp

Sverige är i princip redan CO2-neutralt just nu, vilket nog kommer som en överraskning för många, skriver signaturen Lite mer påläst.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Miljö-Nisse, 4/9

Signaturen ”Miljö-Nisse” hävdar bland annat i sitt inlägg att politikerna inte gjorde någonting för att minska vårt oljeberoende efter oljekrisen i början av 70-talet. Påståendet är närmast absurt, med tanke på att krisen gjorde att Sverige accelererade det kärnkraftsprogram som höll på att beredas och som ledde till att vi mellan 1974-1984 startade 12 kärnkraftsreaktorer.

Kärnkraftverken har sedan dess årligen producerat cirka 60-70 TWh varje år, vilket fått till följd att CO2-utsläppen minskade från cirka 100 miljoner ton/år 1970 till cirka 55 miljoner ton/år 1990. Att kalla det för att politikerna inte gjorde något är en underdrift av monumentala mått!

Minskningen av CO2-utsläppen har fortsatt och är nu nere på cirka 53 miljoner ton/år (2017) enligt SCB, vilket är ungefär vad vår skog och annan vegetation absorberar (cirka 45 miljoner ton).

Minskningen av CO2-utsläppen har fortsatt och är nu nere på cirka 53 miljoner ton/år (2017) enligt SCB, vilket är ungefär vad vår skog och annan vegetation absorberar (cirka 45 miljoner ton). Sverige är alltså i princip CO2-neutralt just nu, vilket nog för många kommer som en överraskning.

Skulle man sedan räkna in de cirka 20 TWh fossilfri el som vi årligen exporterar till länder med framförallt kolbaserad kraftgenerering, så innebär det en ytterligare besparing på runt 5 miljoner ton CO2 per år. Detta och mycket annat kan man läsa i vår internationellt mest meriterade forskare inom klimatområdet Lennart Bengtssons nyutkomna bok Vad händer med klimatet, förutsatt att man är intresserad av fakta.

Lite mer påläst