Fria ord: Nej det handlar inte om ålder

Att lägga ned Odla i P1 handlar om ett programbeslut, inte något annat, skriver Nina Glans, kanalansvarig för P1.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

17/12, Ålderism att lägga ned populära Odla i P1.

Inför 2024 måste Sveriges Radio spara kostnader på upp till en kvarts miljard kronor. Utbudet i alla våra kanaler påverkas och stora organisatoriska förändringar måste till. Efter beslut så har vi bland annat bestämt att Odla med P1 ersätts av ett populärt program, Trädgården med Pernilla och John från och med säsongen 2024. Det finns självklart olika åsikter om detta beslut, det måste vi räkna med och det finns förstås de, som skribenten Inger Kjellberg, som är besvikna. Det är aldrig ett lätt beslut att lägga ned eller ersätta program, men det måste göras på grund av ekonomin.

ANNONS

Alla de som under åren medverkat i programmet har bidragit med kunskap och inspiration och alla är värda ett stort och varmt tack för sina insatser. Sveriges Radios vetenskapsredaktion har ansvarat för Odla. Vetenskapsredaktionen finns kvar och är fortsatt en viktig redaktion i P1 med ett uppdrag att bevaka odlingsområdet utifrån forskning och all den kompetens som finns i Sverige. P1 behöver göra förändringar inför 2024. Men odling kommer även framåt vara ett av kanalens många bevakningsområden.

Jag vill dock göra tydligt att detta handlar om ett programbeslut, inte något annat, och det handlar inte om ålder. I ett förkortat citat i GP som inte riktigt tar med hela det resonemang som jag förde med journalisten i fråga. Jag har sagt det många gånger förr och jag säger det igen; vi har ingen åldersgräns för våra medverkande i P1 och vi har gott om medverkande som passerat pensionsåldern. Jag svarade på journalistens fråga om hur det skulle gå med försörjningen för Odlas medarbetare när programmet försvinner. Därav anspelningen på ålder, där jag för övrigt även nämnde mig själv som exempel på att vi är ett antal medarbetare P1 som inte kan räknas till de yngre och som kanske kan klara vår försörjning med pension när vi inte längre har uppdrag från SR.

ANNONS

Nina Glans, Kanalansvarig P1

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS